Privatizarea, soluţie bulgărească anti-criză
Oficialii bulgari speră în deblocarea celor 800 de milioane de euro, suspendaţi după prezentarea Raportului Comisiei Europene.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 03 Septembrie 2009, 19:02
La Sofia, guvernul Borisov crede într-un vârf de criză pentru luna noiembrie şi pregăteşte noi măsuri pentru ameliorarea situaţiei economice. Oficialii bulgari mai speră şi în deblocarea celor 800 de milioane de euro, suspendaţi în vară, după prezentarea Raportului Comisiei Europene.
Încercând să salveze bugetul pentru anul în curs, noul guvern bulgar a adoptat măsuri prin care se urmăreşte reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor. Va demara privatizarea prin Bursă a 15% din societăţile aflate în componenţa holdingului energetic bulgar.
Guvernul nu este mulţumit de rezultatele realizate de companiile de stat din energetică. Profitul lor pentru anul în curs nu depăşeşte 2%. În schimb, câştigă o mulţime de companii private, apropiate foştilor guvernanţi, care cumpără energie electrică la preţuri minime şi apoi o exportă în ţările vecine. Este posibilă lichidarea holdingului energetic, ai căror şefi au primit până nu demult salarii ce depăşesc de 5-6 ori pe cel al primului-ministru. Borisov a avertizat că niciun funcţionar de stat în structurile economice nu poate avea salariul mai mare decât cel al lui.
Ministrul economiei, Simeon Biankov, a declarat că holdingul energetic nu face faţă problemelor. El a adăugat că în energetică se pierd anual 4 miliarde de leva - peste 2 miliarde de euro. Astuparea treptată a găurilor prin care se scurg banii publici va contribui la stabilizarea bugetului. Va fi introdus un sistem de control computerizat al tuturor depozitelor de carburanţi şi al depozitelor vămilor.
Introducerea unui sistem identic de control asupra importului de zarzavaturi şi fructe din Macedonia a redus contrabanda cu 60%. În sectorul carburanţilor, după cum afirmă Biankov, partea sectorului gri se apropie de 90-95%.
În curs de o săptămână de la introducerea măsurilor de control, importul de motorină a scăzut de 6 ori, iar cel de uleiuri de peste 60 de ori, ceea ce a dus la concluzia că, de fapt, cu aceste mărfuri produse în Bulgaria s-a făcut până acum jocul de export-import fictiv, cu scopul de a nu se plăti accize. Identică este situaţia cu ţigările. Pe hârtie exportul este foarte mare, dar practic cea mai mare parte din el nu părăseşte ţara. Agenţiile de stat vor deveni directorate în cadrul ministerelor sau agenţii executive. Aceasta va permite reducerea cheltuielilor administrative şi îmbunătăţirea sistemelor de control.