Priorităţile Belgiei la preşedinţia UE
Belgia preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene după ce Spania încheie un mandat calificat de presa internaţională drept lipsit de vizibilitate.
01 Iulie 2010, 09:27
EU Observer comentează în ultima sa ediţie că preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene va fi ţinută minte prin politica externă confuză şi prin lipsa de vizibilitate a premierului Jose Luis Zapattero care a cedat preşedintelui Consiliului European, Franţei şi Germaniei o dificilă sarcină de gestionare a crizei economice din statele euro.
Pe de altă parte, Belgia, unde au loc discuţii pentru formarea unui nou guvern după alegerile de la jumătatea lunii, a anunţat că preşedinţia sa se va desfăşura sub motto-ul " Europa în acţiune".
Cu un guvern de tranziţie, dar care a pregătit preşedinţia în ultimii doi ani, Belgia preia mandatul semestrial în fruntea Uniunii penmtru a 12-a oară şi dă asigurări că munca la preşedinţia Uniunii nu va fi afectată nici de negocierile pentru formarea viitorului guvern şi nici de diviziunile intercomunitare ce pun sub semnul întrebării chiar unitatea ţării.
Belgia urmăreşte de altfel să joace un rol discret în afacerile europene şi să-l lase în prim plan pe preşedintele Consiliului European, belgianul Herman van Rompuy, aşa cum prevede Tratatul de Lisabona, pe care premierul interimar Yves Leterme a promis să-l pună în aplicare în litera şi spiritul lui.
Prioritatea preşedinţiei belgiene este în mod evident economia, a spus premierul Yves Leterme, nu numai pentru a continua munca preşedinţiei spaniole dar şi pentru că realitatea o impune.
"Statele membre şi mai mulţi cetăţeni europeni au suferit destul ca urmare a lipsei de supraveghere financiară, ca urmare a acţiunilor imprudente şi iresponsabile ale industriei fondurilor speculative şi am suferit destul din cauza crizei băncilor", a insistat premierul Yves Leterme.
Premierul a dat asigurări că preşedinţia belgiană va face eforturi pentru a finaliza propunerile Comisiei Europene de prevenire a oportunismului financiar.
Este vorba despre crearea autorităţii europene de supervizare şi elaborarea unui cadru de reglementare pentru fondurile speculative.
Tot preşedinţia belgiană este cea care va trebui să pună la punct serviciul diplomatic al Uniunii pe care speră să îl lanseze, în mod simbolic, în decembrie, la un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.