Primele alegeri democratice din Tunisia
Avansul islamiştilor de la partidul Enada, conform datelor parţiale, este văzut cu îngrijorare de formaţiunile laice, care se tem că, odată cu victoria sa,Tunisia ar putea deveni un stat fundamentalist.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Octombrie 2011, 19:19
În Tunisia, partidul islamist Enada pare să se îndrepte spre victorie în alegerile legislative de ieri.
Datele sunt încă parţiale, primele rezultate oficiale fiind aşteptate cel mai devreme mâine.
Avansul islamiştilor este văzut, însă, cu îngrijorare de formaţiunile laice, care se tem că, odată cu victoria sa,Tunisia ar putea deveni un stat fundamentalist.
După ziua de ieri, rămâne modul ireproşabil în care s-a desfăşurat scrutinul, fapt confirmat şi de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, co-preşedinte al Delegaţiei Internaţionale de Observatori ai Institutului Republican din Statele Unite.
"M-a impresionat ordinea în care s-a desfăşurat scrutinul, cel puţin, la secţiile pe care le-am văzut eu, o foarte bună organizare, care a rezultat în urma unor pregătiri a tuturor celor care conduceau secţiile de votare.Şi, de partea cealaltã, m-a impresionat determinarea tunisienilor de a vota," a declarat Emil Constantinescu.
Tunisienii au aşteptãri foarte mari de la noul parlament
"După 14 ianuarie, tunisienilor nu le-a mai fost frică să se exprime în public, pentru că, sub Ben Ali, noi trăiam într-o închisoare. Toată lumea se temea să vorbeascã, chiar în propria casă, în familie. Eu cred că aceasta este schimbarea fundamentală, oamenii se exprimă, spun ce gândesc, au curaj să strige în stradă eventualele nemulţumiri. Şi mai cred că acesta este şi punctul de plecare pentru construcţia unui stat democratic," a declarat Rashida Naifer, doctor în drept şi militantă pentru drepturile omului.
"Există foarte multe aşteptări, nu atât de la alegeri, cât, mai ales, de la ce se va întâmpla după alegeri. Din 14 ianuarie noi avem o putere publică provizorie, care nu şi-a putut asuma prea multe decizii."
"Acum, vom avea, pentru prima dată, o putere politică aleasă democratic. Desigur, aşteptãrile tunisienilor de la aceastã putere sunt foarte mari. Ei vor, desigur, o constituţie nouã, dar vor mai mult să vadã soluţii urgente la problema şomajului, a preţurilor mari, a învăţământului şi la alte probleme sociale," a afirmat Rashida Naifer.
"În general, toată lumea aşteaptă, acum, ca rezultatele finale să stabilească un echilibru între islamişti şi formaþiunile laice. Pozitiv este că, până acum, niciun partid nu a contestat
corectitudinea votului şi toţi au spus cã vor recunoaşte rezultatele, indiferent de cum vor arăta el," a adăugat Rashida Naifer.