Primăvara arabă "va continua cu violenţe"
Potrivit Amensty International, principalele motoare ale primăverii arabe sunt tinerii şi femeile, care dau dovadă în continuare de o rezistenţă nebănuită în lupta lor împotriva unor regimuri autoritare.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Ianuarie 2012, 12:54
Primăvara arabă va domina şi anul 2012, iar violenţele pentru reprimarea protestelor vor continua şi ele, arată un raport al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, care anticipează că unele regimuri din ţările arabe sunt decise cu orice preţ să nu renunţe la putere.
Potrivit raportului publicat de Amensty International, principalele motoare ale primăverii arabe sunt tinerii şi femeile, care, spre surprinderea întregii lumi, au dat şi dau dovadă în continuare de o rezistenţă nebănuită în lupta lor împotriva unor regimuri autoritare şi care nu se abţin de la a folosi forţa pentru a reprima protestele.
Amnesty International consideră că acele regimuri arabe care nu au fost până acum înlăturate, ca cel din Siria, în urma evenimentelor de anul trecut, au făcut doar puţine schimbări în politica lor, şi acelea doar de faţadă, fără reforme profunde şi mai mult, par decise în 2012 să se agaţe de putere cu orice preţ.
Un exemplu este Siria, unde, potrivit raportului, guvernul lui Bashar Al Assad nu dă niciun semn că ar fi dispus să renunţe la putere şi este gata în continuare să sacrifice vieţi omeneşti ca să îşi asigure supravieţuirea.
Până acum, primăvara arabă, la bilanţul succeselor, a înregistrat înlăturarea dictatorilor Hosni Mubarak în Egipt, Muammar Ghaddafi în Libia, Ben Ali în Tunisia şi Abdullah Saleh în Yemen.
Dar, numai Tunisia pare să aibă, până acum, o tranziţie în relativă linişte spre o nouă ordine politică, multipartită şi democratică.
Risc de război civil
Însă, Libia, pare să se îndrepte spre război civil, cu lupte pentru putere între facţiunile care au luptat împotriva lui Ghaddafi.
Raportul Amnesty International criticã autorităţile interimare din Libia pentru lipsa de control asupra brigăzilor înarmate care au contribuit la prăbuşirea lui Gaddafi şi pentru faptul că încă nu au început procese pentru cele 7.000 de persoane ţinute sub arest în condiţii improprii, spune raportul, de cãtre grupări ale foştilor rebeli anti-Ghaddafi.
În Yemen, dictatorul Saleh a renunţat la putere, dar controlul este deţinut încă de apropiaţi ai săi lucru faţă de care continuă protestele.
În plus, în unele zone tribale continuă ciocnirile între forţele de ordine şi membri de triburi ori Al Qaeda, care, potrivit rapoartelor de la faţa locului, par să fi transformat unele regiuni în adevărate redute al mişcării teroriste.
În Egipt, situaţia este departe de a fi stabilă, în pofida alegerilor parlamentare, aflate în curs, până în luna martie.
De altfel, raportul Amnesty International denunţă faptul că în Egipt armata, care deţine puterea cu tritlu interimar, încalcă drepturile omului, în unele cazuri chiar în mod mai grav decât regimul Mubarak.
Raportul organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului face trimitere la reprimarea violentă de către armată şi forţele de ordine a manifestaţiilor din perioada octombrie-decembrie a anului trecut şi notează că în cotinuare în închisori a fost aplicată tortura iar numărul civililor aduşi în faţa instanţelor militare a fost în 2011 mai mare decât în toţi cei 30 de ani ai regimului Mubarak.
Datele Amnesty International apar într-un moment în care, în Egipt, se cere tot mai des eliminarea tribunalelor militare, o cerere formulată încă din timpul protestelor anti-Mubarak, dar care nu a fost rezolvată nici până acum.