Prima bibliotecă românească din Italia, inaugurată la Milano
Biblioteca este organizată ca un centru de informare comunitară şi multiculturală, găzduind peste o mie de cărţi în limba română şi câteva zeci de CD-uri şi DVD-uri cu muzică românească.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Aprilie 2010, 17:57
Românii din Milano, din nordul Italiei, beneficiază de o bibliotecă românească, prima de acest fel, din Peninsulă.
Biblioteca este organizată ca un centru de informare comunitară şi multiculturală, care urmăreşte să favorizeze schimburile culturale.
În Lombardia, regiunea din care face parte şi Milano, trăiesc legal peste 120.000 de români.
Peste o mie de cărţi în limba română şi câteva zeci de CD-uri şi DVD-uri cu muzică românească, filme, documentare şi poveşti în limba română pentru copii sunt puse, de astăzi, la dispoziţia conaţionalilor noştri din Milano şi din împrejurimi, dar şi italienilor interesaţi.
Pentru această bibliotecă românească, Violeta Popescu, coordonatoarea Centrului Cultural italo-român din milano, lucrează de mai bine de doi ani.
"Toată această idee a pornit de la o necesitate, necesitatea de a oferi copiilor, din comunitatea românească din Milano şi chiar Lombardia, cărţi în limba română.
"Practic, este o bibliotecă generală, nu este o bibliotecă specializată pe anumite domenii, dar vrea să ofere exact, să spunem aşa, ceea ce înseamnă baza culturii româneşti: literatură, istorie, geografie, etnografie, folclor, lucru care să fie de interes pentru copiii români, dar şi pentru italieni, pentru că sunt foarte mulţi italieni, care merg în România şi au nevoie, de pildă, de dicţionare româno-italiene, au nevoie de gramatică în limba română, albume" a declarat Violeta Popescu.
Aceasta a adăugat că în Italia există cursuri de multiculturalitate, unde copiii diferitelor etnii prezintă ţara lor, ceea ce înseamnă specificul cultural identitar, şi sunt profesori care au solicitat albume şi imagini cu România, să le folosească drept material didactic.
"Cred că asta ar fi o coordanată importantă, de a constitui ceva care să reprezinte, să spun aşa, România în imagini, România cu ceea ce înseamnă elemente culturale ale ei", a mai spus Violeta Popescu.