Preţuri la jumătate după evitarea intermediarilor, în Grecia
Producătorii de cartofi dintr-o regiune a Greciei au reușit să-şi vândă produsele direct către consumatori la un preţ mai mic cu jumătate decât cel obişnuit.
Articol de Ioana Dogaru, 03 Martie 2012, 18:02
Agricultorii din Grecia caută alternative pentru a îmbunătăţi posibilităţile de vânzare, iar unele cooperative optează pentru vânzarea directă pentru a evita intermediarii care scumpesc produsul, potrivit EFE.
La începutul lunii februarie, producătorii de cartofi din Nevrokopi au decis să-şi vândă produsele direct către consumatori la un preţ mai mic decât jumătate din cel obişnuit.
"Grupul de Acţiune Voluntară", o iniţiativă cetăţenească din Katerini, la 80 de kilometri de Salonic, a contactat cooperativa de producători pentru a comanda 24 de tone de cartofi pentru 533 de familii, produs care s-a vândut cu 0,25 euro/kg.
Alte 1.110 de familii din acest oraş au făcut cereri datorită cărora, la sfârşitul acestei săptămâni se distribuie alte 75 de tone de cartofi în rândul populaţiei din Katerini.
Un kilogram de cartofi costa 0,70 euro înainte de iniţiativa Grupului de Acţiune Voluntară, dar a scăzut la 0,39 euro în ziua în care a fost anunţată oferta şi chiar la 0,34 euro în ziua care a urmat primei acţiuni de distribuire direct către consumatori.
Cooperativa agricolă din Nevrokopi a primit cereri pentru alte o sută de tone de cartofi, iar două primării de la periferia Atenei, Galatsi şi Pallini, au contactat-o pentru a cumpăra cartofi cu 0,28 euro/kg.
Producătorii de orez de la periferia Salonicului care au aflat de această iniţiativă propun vânzarea orezului la preţuri mai mici, iar ciobanii din nordul Greciei intenţionează să procedeze în acelaşi fel, de Paşti.