Preşedinţia României la Consiliul UE
Miniştrii din Cabinetul Dăncilă au prezentat, luni, în diverse comisii ale Parlamentului European priorităţile din domeniile lor de activitate.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Ianuarie 2019, 08:10
Miniştrii din Cabinetul Dăncilă au prezentat, luni, în diverse comisii ale Parlamentului European priorităţile din domeniile lor de activitate pe perioada cât România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Între acestea se numără consolidarea uniunii bancare, creşterea calităţii apei potabile, combaterea schimbărilor climatice.
Reporter Amalia Bojescu :"Preşedinţia României la Consiliul UE are în centrul atenţiei cetăţeanul, iar una dintre priorităţi o reprezintă coeziunea europeană, cu accent pe tratamentul egal al tuturor cetăţenilor.
Este mesajul transmis la Bruxelles de ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici: "Noi, ca preşedinţie, trebuie să urmărim să avem aceleaşi reguli, aplicabile tuturor statelor membre şi cetăţenilor acestor state, să gândim soluţii pentru întreaga Europă, nu doar pentru o parte sau alta, în funcţie de dorinţa anumitor state membre.
Sunt convins că România va acţiona strict în interesul european."
Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, a dat asigurări că se vor face progrese pe dosarele preluate de la preşedinţiile anterioare.
Unul vizează calitatea apei potabile, iar celălalt se referă la reutilizarea apei uzate.
Ioan Deneş: "În contextul în care avem în UE o criză reală a resurselor de apă, se discută la modul cel mai aplicat ca apa rezultată din staţiile de epurare să poată fi reutilizată în agricultură, în industrie şi în alte domenii."
Pentru Ministerul Mediului, prioritare sunt combaterea schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii, spunea ministrul de resort Graţiela Gavrilescu: "Trebuie să avem o ţintă comună, să păstrăm creşterea temperaturii medii anuale sub 2 grade, referitor la 1,5 grade Celsius.
Un lucru extrem de greu de realizat, pentru că asta înseamnă o muncă titanică şi proiecte de implementat în toate statele membre şi nu numai.
Este nevoie de un pact global."
Marţi, în faţa eurodeputaţilor, vor veni alţi miniştri să prezinte priorităţile României la preşedinţia Consiliului UE în domeniile pe care le gestionează în perioada următoare."