Preşedintele Turciei aprobă reforma Constituţiei
Decizia preşedintelui turc, Abdullah Gül, deschide calea către un referendum pe care opoziţia este hotărâtă să-l blocheze în instanţă.
Articol de Bogdan Mihai, 12 Mai 2010, 20:01
Preşedintele Turciei, Abdullah Gül, a aprobat un proiect de lege privind reforma constituţională, propus de Partidul islamist AK (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), aflat la guvernare, deschizând astfel calea către un referendum pe care opoziţia este hotărâtă să-l blocheze în instanţă, informează Reuters.
Decizia preşedintelui vine după ce parlamentul turc a votat proiectul de lege.
Dintr-un total de 550 de parlamentari, 336 au votat "pentru", cu puţin mai mult decât necesarul de 330 de voturi dar mai puţin decât majoritatea de două treimi care ar fi însemnat aprobarea definitivă a pachetului de amendamente, fără referendum.
Guvernul, care justifică necesitatea modificărilor Constituţiei cu îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, a anunţat că doreşte să organizeze referendumul în luna iulie.
Principalul partid de opoziţie a anunţat că va cere Curţii Constituţionale să blocheze organizarea referendumului care, pe de altă parte, ar contribui la întărirea poziţiei partidului AK (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) la putere, comentează Reuters.
Guvernarea, criticată de vocile elitei judiciare
Partidul AK susţine că reformele pe care le propune vizează atingerea standardelor democratice cerute de UE în procesul de integrare, dar mediile laice turceşti consideră că formaţiunea urmăreşte în realitate o agendă politică islamistă în Turcia, suprimând în acelaşi timp libertatea de expresie pe care pretinde că o apără.
Procurorul Curţii de Casaţie, Adurrahman Yalçinkaya, s-a alăturat multiplelor voci ale elitei judiciare critice la adresa amendamentelor vizând în principal slăbirea înaltei magistraturi prolaice, considerată primul obstacol împotriva politicilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK).
"Proiectul AK va provoca o politizare a instanţelor de justiţie, efectul final fiind slăbirea democraţiei", a afirmat Adurrahman Yalçinkaya în faţa presei.
"Primul lucru care trebuie făcut pentru independenţa justiţiei este introducerea de dispoziţii legale menite să îndepărteze justiţia de intervenţiile guvernelor", a completat el.
Proiectul de revizuire stipulează totodată că parlamentul, dominat de partidul AK, are ultimul cuvânt asupra disoluţiei oricărui partid politic, competenţă ce nu va mai fi lăsată Curţii Constituţionale.
Partidul AK a scăpat la limită în 2008 să nu fie interzis şi desfiinţat. Iniţiatorul procedurii de desfiinţare a fost acelaşi Adurrahman Yalçinkaya, primul procuror al ţării.