Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, demis
Liderul democrat Marian Lupu a fost demis, joi, din funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova cu votul a 76 de deputaţi, transmite Radio Chişinău.
Articol de Sorin Solomon, 25 Aprilie 2013, 17:37
Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, a fost demis joi din această funcţie cu 76 voturi, în urma unui vot secret organizat la propunerea opoziţiei comuniste, relatează Radio Chişinău.
Președintele comisiei speciale, deputatul comunist, Igor Vremea a anunțat că la votare au participat 79 de deputați, iar în favoarea demisiei s-au pronunțat 76, respectiv mai mult de 2/3 din numărul parlamentarilor aleși.
După demisia lui Marian Lupu, interimatul funcției de președinte al Parlamentului urmează să fie asigurat de vicepreședintele Liliana Palihovici de la Partidul Liberal-Democrat.
Activitatea Legislativului ar putea să se blocheze, potrivit deputaților din Partidul Democrat, din cauza unor neclarități din legislația actuală.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a propus, la începutul şedinţei de joi, două iniţiative care prevăd revocarea din funcţie a preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu.
Artur Reşetnicov, un deputat al fracţiunii comuniştilor din Parlamentul Republicii Moldova, a propus, joi, ca proiectul care se referă la iniţiativa PCRM privind revocarea preşedintelui Parlamentului prin vot secret să fie inclus pe ordinea de zi.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, să-şi prezinte demisia.
"Domnule Lupu, când o să realizaţi programul ce prevede varianta zero? Poate vă prezentaţi demisia", a declarat Vladimir Voronin.
Demersul PCRM părea a fi susţinut de Partidul Liberal Democrat din Moldova.
Liderul facţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, i-a sugerat lui Marian Lupu să se gândească la o eventuală demisie şi să-şi respecte o promisiune anterioară.
Solicitările PLDM vin după ce săptămâna trecută liberal-democraţii au votat, alături de democraţi, mai multe proiecte strategice pentru PDM.
După decizia Curţii Constituţionale de luni, care precizează că Vlad Filat nu mai poate fi propus premier, deoarece guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de corupţie şi este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul, se pare că relaţiile dintre cele două formaţiuni s-ar fi deteriorat brusc.