Preşedintele Germaniei şi-a anunţat demisia
Christian Wulff este implicat într-un scandal de corupţie, fiind acuzat că a beneficiat de un credit preferenţial de 500.000 de euro de la prieteni din mediul de afaceri.
Articol de Răzvan Stancu, 17 Februarie 2012, 12:04
Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, este acuzat că a beneficiat de un credit preferenţial pe vremea când era premier într-un land din Germania.
Christian Wulff ar fi cerut presei să treacă sub tăcere scandalul privind un împrumut făcut de soţia sa pe vremea când era premier al landului Saxonia Inferioară, relatează corespondentul Radio România, Ovidiu Suciu.
Preşedintele Germaniei, asupra căruia s-au făcut presiuni să demisioneze, a primit în 2008 de la prieteni din mediul de afaceri un credit preferenţial de 500.000 de euro, dar nu a pomenit nimic despre el când parlamentul landului i-a cerut să clarifice relaţiile cu omul de afaceri.
Povestea a ieşit la iveală când unul dintre cele mai importante ziare din Germania a scris despre creditul primit de preşedintele Wulff, iar de atunci situaţia a continuat să se inflameze.
Christian Wulff i-ar fi lăsat un mesaj de intimidare în căsuţa vocală lui Kai Diekmann, redactorul-şef al ziarului german de mare tiraj "Bild", încercând să blocheze o relatare privind împrumutul controversat.
Mai mult, toate publicaţiile grupului "Sprenger" ar fi fost ameninţate de preşedinte că vor avea de suportat consecinţe dacă vor scrie despre acest subiect.
Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi-a anulat vizita la Roma, unde trebuia să se întâlnească cu premierul Mario Monti.
În 2010 fostul preşedinte al Germaniei, Horst Köhler şi-a anunţat demisia
În luna mai a anului 2010, fostul preşedinte al Germaniei, Horst Köhler, şi-a anunţat demisia, după controversele stârnite de comentariile făcute de el privind acţiunile militare din Afganistan.
Preşedintele de atunci al Germaniei a declarat într-un interviu acordat unui post de radio că este necesară realizarea unor angajamente militare germane în străinătate pentru apărarea inclusiv a intereselor economice.
El a declarat ulterior că a fost prost înţeles, precizând că declaraţiile sale nu sunt legate de angajamentul nepopular al Germaniei în Afganistan.
Horst Köhler şi actualul preşedinte Christian Wulff sunt membri ai partidului cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată.
În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta este o autoritate morală.
Partidul cancelarului Angela Merkel a avut dificultăţi în ceea ce priveşte alegerea lui Christian Wulff la preşedinţia Germaniei în iunie 2010, după demisia surprinzătoare a lui Horst Köhler.
Au fost necesare trei tururi de scrutin, marii electori profitând pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de cancelar şi coaliţia sa de centru-dreapta.
Cronologia "cazului Wulff"
Potrivit siteului Deutche Welle, scandalul a pornit la 25 octombrie 2008 când pe atunci premier al landului Saxonia Inferioară, Christian Wulff, primeşte de la Edith Geerkens din Osnabrück, soţia unui întreprinzător, un credit în valoare de 500.000 de euro pentru a-şi cumpăra o casă la Burgwedel, în apropiere de Hanovra. Dobânda este de patru la sută pe an, de garanţii nu este nevoie.
În martie 2009 concernul Volkswagen preia acţiuni ale Porsche, salvând astfel fabricantul de maşini de sport de la faliment. În prezidiul Consiliului de Supraveghere al VW se află din cauza funcţiei pe care o ocupă şi premierul landului Saxonia Inferioară, Christian Wulff.
Potrivit revistei "Der Spiegel", Wulff a încheiat o înţelegere cu şeful Porsche, Ferdinand Piech, privind condiţiile de preluare a acţiunilor. În urma înţelegerii, Banca Baden-Württembergische şi Banca Landului Baden-Württemberg, ambele finanţatoare ale Porsche, sunt degrevate de datorii.
La 21 martie 2010, Christian Wulff contractează, potrivit propriilor declaraţii, un credit în condiţii deosebit de avantajoase de la banca Baden-Württembergische.
Acestuia i-a fost acordat un credit pe termen scurt, cu dobândă variind între 0,9 şi 2,1 la sută, deşi în mod normal un asemenea credit se acordă cu o dobândă cu 50 la sută mai mare pentru finanţarea unui imobil.
După ce mai multe ziare încep să investigheze pe tema creditelor lui Christian Wulff, la 12 decembrie 2011, preşedintele Germaniei, aflat în vizită în Emiratul Quatar, primeşte informaţia că tabloidul "Bild" intenţionează să publice o poveste legată de modul în care şeful statului şi-a finanţat noua casă.
Wulff încearcă să-l contacteze telefonic pe redactorul-şef al "Bild", Kai Diekmann şi îi lasă un mesaj în cutia vocală, plin de injurii şi ameninţări în cazul în care povestea este publicată. Preşedintele îi ameninţă totodată pe autorii articolului că vor avea de suportat consecinţe penale.
La 13 decembrie 2011ziarul "Bild" publică articolul legat de finanţarea casei preşedintelui din Burgwedel, în apropiere de Hanovra.
Foto: Casa preşedintelui Christian Wulff aflată în Burgwedel lângă Hanovra, motivul scandalului de presă. Foto: Reuters.
Într-o declaraţie scrisă la 15 decembrie 2011, administraţia prezidenţială declară că Christian Wulff regretă nemenţionarea creditului primit de la doamna Geerkens cu ocazia audierii din Parlamentul regiunii Saxonia Inferioară, din data de 18 februarie 2010. De asemenea se anunţă că şeful statului a transformat creditul preferenţial pe termen scurt contractat la Banca Baden-Württembergische într-unul pe termen lung.
Pentru prima dată la 22 decembrie 201preşedintele ia poziţie personal faţă de învinuirile ce i se aduc, îşi cere scuze, dar susţine că a dat toate informaţiile ce i-au fost solicitate.