Preşedintele Franţei pledează pentru o Europă puternică
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a prezentat priorităţile pe care ţara sa şi le-a stabilit pentru perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, 09 Decembrie 2021, 23:07
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru o Europă puternică şi stăpână pe destinul său. Liderul de la Paris a prezentat priorităţile pe care ţara sa şi le-a stabilit pentru perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului viitor.
Preşedintele Emmanuel Macron a numit "moment istoric" responsabilitatea pe care Franţa şi-o va asuma în prima jumătate a anului viitor, de a facilita dialogul între ţările membre ale Uniunii, pentru o reformă profundă a proiectului european. Sloganul preşedinţiei franceze va fi "Relansare, putere, apartenenţă!"
"Trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre, la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile pe care le face şi stăpână pe destinul său. Probleme existenţiale stau în faţa noastră, în plan climatic, tehnologic, geopolitic, care impun, iar noi pregătim deja de câţiva ani o transformare profundă a organizaţiei noastre, care să-şi asume noi ambiţii" a spus Emmanuel Macron.
Priorităţile propuse de Franţa partenerilor europeni în următoarele 6 luni reflectă ideile spuse şi în trecut de preşedintele Emmanuel Macron. În primul rând, o Europă mai suverană - obiectiv realizabil printr-o reformă profundă a spaţiului Schengen; redefinirea politicii în domeniul migraţiei şi, nu în ultimul rând, o strategie comună în domeniul apărării, pentru ca ţările membre să nu mai fie dependente militar de Statele Unite.
Altă prioritate majoră este construirea unui nou model european de creştere economică, bazat pe producţie inovantă, tranziţie digitală, promovarea noilor tehnologii şi solidaritate socială şi - foarte important - reducerea diferenţelor dintre cetăţenii europeni să se facă prin stabilirea unui salariu minim decent în Europa.
Preşedintele Franţei a anunţat, de asemenea, un proiect amplu şi ambiţios în domeniul tranziţiei ecologice, de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.