Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova, într-o vizită de stat
La finalul convorbirilor, preşedinţii Putin şi Xi vor semna două declaraţii comune privind întărirea relaţiilor bilaterale.
04 Iulie 2017, 06:32
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova, într-o vizită de stat de două zile. Până la această oră, a avut loc prima întâlnire a liderului chinez cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Kremlin. Agenda vizitei are o serie de puncte de interes bilateral, dar se poate presupune, dat fiind că ambii lideri se vor reîntâlni în curând la Summitul G 20, din Germania, agenda discuţiilor va cuprinde şi teme internaţionale asupra cărora cei doi vor încerca să-şi verifica coincidena poziţiilor.
Corespondenţă din Moscova - Realizator: Alexandru Beleavschi - Înaintea vizitei, Xi Jinping a declarat, într-un interviu pentru Agenţia rusă TASS, că relaţiile ruso-chineze traversează cea mai bună perioadă din întreaga lor istorie. Această apreciere este împărtăşită şi de liderul de la Kremlin. În cursul serii, Vladimir Putin şi Xi Jinping vor avea o discuţie preliminară, în cadrul unui dineu informal, convorbirile oficiale fiind programate pentru mâine, preşedintele Chinei având prevăzută şi o întâlnire cu premierul rus, Dmitrie Medvedev.
La finalul convorbirilor, preşedinţii Putin şi Xi vor semna două declaraţii comune privind întărirea relaţiilor bilaterale, a parteneriatului comprehensiv şi cooperării strategice, respectiv în legătură cu situaţia din lume şi problemele internaţionale majore. În total se prevede semnarea a circa 40 de documente bilaterale, inclusiv a unor contracte economice în valoare de aproape 10 miliarde de dolari - după cum a informat Ministerul chinez de Externe. Beijingul a anunţat, de asemenea, semnarea unei declaraţii ruso-chineze despre oportunitatea economică a parteneriatului dintre China şi Uniunea Economică Euroasiatică, ca parte a acordului privind conjugarea iniţiativei chineze a noului Drum al Mătăsii şi Uniunii Euroasiatice. După reculul din anii precedenţi, comerţul ruso-chinez s-a revigorat anul trecut, astfel, încât, conform Ministerului chinez al Comerţului, se aşteaptă să atingă, la sfârşitul anului, cifra de 80 miliarde de dolari. În opinia unui expert chinez - citat de RIA Novosti - vizita lui Xi Jinping şi rezultatele economice ale acestuia vor fi un important ajutor pentru Rusia, aflată sub presiunea sancţiunilor economice occidentale. Agenda politică va include Siria şi lupta împotriva terorismului, unde Moscova şi Beijingul se situează pe poziţii similare sau apropiate, la fel ca şi situaţia din peninsula coreană, care va fi, probabil, principalul subiect internaţional.
Recent, Rusia şi China au avansat propriile lor propuneri vizând reglmentarea politică, negociată, a problemei nucleare nord-coerene. Beijingul propune ca Phenianul să renunţe la testele nucleare şi cu rachete, în paralel cu renunţarea de către Statele Unite şi Coreea de Nord la manevrele militare de anvergură comune. Rusia a anunţat elaboarea unei foi de parcurs, care prevede renunţarea de către Coreea de Nord, la programul nuclear şi în domeniul rachetelor în schimbul unor garanţii ferme de securitate. Moscova a precizat că această iniţiativă este pusă de acord cu cea chineză. Se aşteatpă ca Vladimir Putin şi Xi Jinping să-şi reafirme poziţia faţă de desfăşurarea în Coreea de Sud a sistemului american antirachetă THADD. Preşedintele Xi a declarat în interviul pentru TASS că Rusia şi China vor lua măsuri adecvate de răspuns împreună sau separat, pentru a-şi asigura securitatea şi a menţine echilibrul strategic în regiune.