Preşedintele Chinei începe vizita de stat în SUA
Pe agenda convorbirilor ar urma să figureze subiecte precum cursul yuanului chinez în raport cu dolarul, situaţia drepturilor omului în China, problema tibetană sau vânzările americane de arme către Taiwan.
19 Ianuarie 2011, 08:40
La Washington au loc miercuri primele convorbiri oficiale între preşedintele Barrack Obama şi omologul chinez Hu Jintao, care a început o vizită oficială de patru zile în Statele Unite.
Pe agenda convorbirilor ar urma să figureze inclusiv marile probleme aflate în divergenţă între cele două mari puteri, precum cursul yuanului chinez în raport cu dolarul, situaţia drepturilor omului în China, problema tibetană sau vânzările americane de arme către Taiwan.
Mulţi experţi americani consideră că vizita de stat a preşedintelui Hu Jintao în SUA este cea mai importantă vizită a unui lider chinez de la cea din 1979 a lui Deng Xiaoping, când gigantul comunist se deschidea către lume.
Acum, trei decenii mai târziu, China este a doua cea mai mare economie mondială după SUA iar preşedintele Barack Obama, care are nevoie de ajutorul ei pentru a redresa solid economia americană şi a crea locuri de muncă, recunoaşte noua realitate şi le dă chinezilor ceea ce apreciază foarte mult: ceremonie şi simbolistica celui mai înalt protocol.
După ce marţi seară preşedintele Hu Jintao a fost invitat de către preşedintele Barack Obama la un dineu privat la Casa Albă, miercuri dineul de stat oferit de preşedintele american este menit să relaxeze tensiunile acumulate pe parcursul anului trecut, de la teme economice, militare şi de securitate până la aceea a drepturilor omului.
Nu puţini au observat paradoxul: laureatul premiului Nobel pentru pace, Barack Obama îl găzduieşte într-o vizită de stat pe preşedintele a cărui ţară îl ţine în închisoare pe laureatul premiului Nobel pentru pace de anul trecut, Liu Xiaobao.
Preşedintele Barack Obama nu va evita subiectele dificile
Marţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a arătat că preşedintele Barack Obama nu are intenţia de a evita subiectele dificile în întâlnirea cu preşedintele Hu Jintao.
Preşedintele american se află sub presiuni de a transmite un mesaj mai hotărât Chinei, de la teme economice din partea liderilor comunităţii de afaceri până la drepturile omului din partea activiştilor pentru drepturile omului.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor în Congresul SUA, republicanul John Boehner, a refuzat invitaţia de a participa la dineul de stat.
Deşi purtătorul său de cuvânt a arătat că John Boehner va avea "mai târziu o întâlnire substanţială cu preşedintele Hu Jintao", există speculaţii că refuzul are legătură cu faptul că republicanii critică Casa Albă pentru dineul de stat oferit preşedintelui chinez într-un moment în care Washingtonul critică vehement situaţia drepturilor omului din China.
Vinerea trecută, secretarul de Stat Hillaty Clinton cerea foarte vocal liderilor chinezi să-i elibereze pe deţinuţii politici, inclusiv pe Liu Xiaobao.
Probabil că aspectul drepturilor omului va constitui terenul celei mai vocale distanţări publice a administraţiei Obama faţă de cea chineză.
Preşedintele SUA ar putea aborda un ton mai dur ca în 2009
Pe de altă parte Pentagonul este îngrijorat de faptul că armata chineză are, uneori, o abordare independentă faţă de conducerea politică în ce priveşte politica externă, aşa cum o fac în domeniul economic cele mai mari companii de stat ale Chinei.
Companiile americane critică de mult timp politicile economice ale Chinei, între care cea de menţinere la un nivel artificial de scăzut a monedei naţionale, yuanul.
Cu toate că ceremoniile vor expune cel mai înalt protocol al Casei Albe, oficialii americani spun că tonul preşedintelui Barack Obama va fi mult mai ofensiv decât în ultimul summit americano-chinez din 2009, când după o vizită în China, Barack Obama a fost criticat pentru a fi părut servil dar şi pentru că ar fi permis Chinei să aibă o voce mai puternică în Seul, la summitul G20.
Rezultatul a fost atunci că preşedintele american a părut pe scena mondială că este liderul unei ţări care pierde teren în faţa unei Chine în ascensiune.
Acum, Casa Albă a insistat ca în scurta conferinţă de presă care va avea loc la încheierea convorbirilor cei doi lideri să pimească patru întrebări, două din partea presei americane şi două din partea presei chineze.
În 2009, când preşedintele Barack Obama a vizitat China, preşedintele Hu Jintao nu a admis întrebări din partea presei.
În vreme ce aspectul ceremonial va fi foarte elaborat, analiştii în spaţiul chinez spun că sunt puţine speranţe privind un acord substanţial asupra dosarelor economice sau afacerilor externe, cum este situaţia din peninsula coreeană.