Preşedintele Bundestagului, acuzat de plagiat
Dacă acuzele se vor confirma, Norbert Lammert va trebui, probabil, să demisioneze din funcţie şi îşi va pierde inclusiv postul de profesor onorific al aceleiaşi universităţi.
31 Iulie 2013, 07:05
Germania este zilele acestea scena unui nou potenţial scandal de plagiat.
De data aceasta, cel acuzat este Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului.
Acuzaţia este adusă pe o pagină dedicată de Internet de către un vânător anonim de plagiate.
Nu este pentru prima oară în prezenta legislatură că un politician de marcă de la Berlin se află în centrul unui scandal de plagiat.
În 2011, ministrul apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a trebuit să demisioneze, după ce Universitatea Bayreuth i-a retras titlul de doctor, în urma plagiatului constatat în lucrarea sa.
Doi ani mai târziu, în 2013, un alt caz, aproape identic: deţinătoarea portofoliului federal al Educaţiei, Annette Schavan, este acuzată că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. Universitatea Düsseldorf îi retrage titlul, iar ea demisionează, contestând totuşi decizia universităţii.
Lista de precedente ar mai putea să o includă şi pe Silvana Koch-Mehrin, eurodeputat liberal german şi vicepreşedinte, la vremea respectivă, al Parlamentului European, al cărei titlu de doctorat a fost retras în 2011 de Universitatea Heidelberg.
Acum, protagonist al acuzelor de plagiat este Norbert Lammert, preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului de la Berlin.
În 1975, el a devenit doctor în Ştiinţe Sociale al Universităţii Bochum.
În teza sa, o persoană anonimă a identificat peste 20 de ipostaze îndoielnice în care Lammert a citat fie eronat, fie deloc, din lucrările consultate, apelând la copieri deghizate şi repovestiri.
Vânătorul de plagiate se identifică prin pseudonimul Robert Schmidt şi este, aparent, aceeaşi persoană care a iniţiat ancheta academică în cazul Schavan.
Una dintre dovezile aduse în sprijinul acuzaţiilor sale este că Lammert a preluat, în cercetarea sa privind formarea voinţei în partidele politice, inclusiv nume ortografiate greşit în alte lucrări.
În total, cel puţin 42 de pagini din teză ar conţine asemenea pasaje.
După analiza acestora, controlorul anonim s-a oprit, din motive de timp, dar şi pentru că în accepţiunea sa, indiciile sunt suficiente pentru o sesizare a Universităţii din Bochum.
Preşedintele Bundestagului a reacţionat încă de luni seara, spunând că a realizat lucrarea de doctorat în bună credinţă şi că a solicitat imediat Universităţii din Bochum să analizeze textul.
Instituţia a confirmat că politicianul l-ar fi contactat în acest sens telefonic pe rectorul universităţii.
Dacă acuzele se vor confirma, Norbert Lammert va trebui, probabil, să demisioneze din funcţie şi îşi va pierde inclusiv postul de profesor onorific al aceleiaşi universităţi.
La începutul lui 2011, tocmai Lammert îl critica ferm pe ministrul apărării, Guttenberg, acuzat de plagiat.
"Scandalul ar fi un cui în sicriul încrederii noastre în democraţie", a comentat Lammert la acea vreme.