Preşedintele Bulgariei, ales după al doilea tur de scrutin
Ziua alegerilor a fost marcată însă de o serie de probleme administrative şi din această cauză aproape toate partidele de opoziţie au reclamat fraudarea lor.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 24 Octombrie 2011, 19:15
Noul preşedinte al Bulgariei va fi ales din al doilea tur de scrutin, săptămâna viitoare, după ce ieri niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să se impună.
În cursă au rămas fostul ministru Rosen Plevneliev din partidul actualului premier şi liderul opoziţiei, socialistul Ivailo Kalfin.
Al treilea candidat important, fostul comisar european Meglena Kuneva, a obţinut un rezultat modest, pe fundalul unei prezenţe scăzute la urne.
De altfel, candidaţii partidului de centru al premierului Boiko Borissov au câştigat cele mai multe voturi şi în cadrul alegerilor locale care au avut loc duminică în Bulgaria.
Ziua alegerilor a fost marcată însă de o serie de probleme administrative şi din această cauză aproape toate partidele de opoziţie au reclamat fraudarea lor.
Unele formaţiuni, cu influenţă mai mică, au insistat chiar pentru anularea lor.
Acuzaţii pentru cumpărare de voturi şi haos organizatoric au marcat primul tur al alegerilor prezidenţiale şi al celor locale.
Centriştii primului ministru Boiko Borisov au câştigat 38% din sufragii în alegerile pentru consilierii locali, cu un avantaj de 14 puncte în faţa socialiştilor, care însă par mulţumiţi de rezultat, mai bun cu 250.000 de voturi în comparaţie cu cel de la alegerile locale precedente.
Modelul politic bipolar ar putea reînvia
La scrutinul prezidenţial, conduce cu 40% candidatul partidului de guvernământ Rosen Plevneliev.
Pe locul doi, la o distanţă de 10 procente, se află socialistul Ivailo Kalfin, urmat de Meglena Kuneva, cu 14, şi cu liderul ultranaţionalist Volen Siderov, cu 4 procente.
Peste o săptămână, va avea loc cel de-al doilea tur, Plevneliev-Kalfin.
Scrutinul a marcat reînvierea modelului bipolar în Bulgaria.
Centriştii au luat locul dreptei tradiţionale, UFD, al cărei candidat a obţinut numai 2,5% în alegerile prezidenţiale.
De pe scena politică, practic, au dispărut şi ultranaţionaliştii din Partidul Ataka.
Liderul lor, Volen Siderov, a avertizat că îşi va retrage sprijinul pentru guvernul Borisov, acuzându-l că "a cumpărat medii, agenţii sociologice, romii şi oraşe întregi.
Cu cele 14 procente câştigate în prezidenţiale, excomisarul european Kuneva a făcut un pas spre formarea unui nou partid de dreapta.
Cel de-al doilea tur al prezidenţialelor nu va schimba mare lucru.
În Bulgaria, şeful statului nu are prerogative foarte mari şi un eventual veto al său poate fi respins cu o simplă majoritate parlamentară.
Ahmed Dogan, liderul abil al partidului etnicilor turci şi musulmanilor, şi-a anunţat sprijinul pentru candidatul socialist la preşedinţie.
Kuneva şi ultranaţionalistul Siderov şi-au sfătuit simpatizanţi să voteze cum cred de cuviinţă.
În aceste condiţii, avantajul de 10 procente al lui Plevneliev se va putea dovedi suficient pentru câştigarea prezidenţialelor.