Presa italiană "discriminează anumite categorii sociale"
Cetățenii de etnie romă, refugiații și deținuții din Italia sunt descriminați în presă, potrivit unui studiu.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Iulie 2011, 11:12
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea “La Sapienza” din Roma împreună cu Centrul de Monitorizare Radio – TV, imigranţii, cetățenii de etnie romă, refugiaţii, persoanele gay, toxicomanii sau deţinuţii sunt discriminați de presa italiană audio-video.
Studiul s-a realizat pe 1.940 de materiale radio şi TV (304 TV şi 1.636 radio) difuzate în primele zece zile ale lunii iunie.
Rezultatele acestui studiu au fost prezentate, la Roma, de către cercetătorii Mario Morcellini şi Gianni Betto și de jurnalistul Roberto Natale, preşedintele FNSI, sindicatul ziariştilor.
Preşedintele ONG-ului ”A buon diritto”, Luigi Manoni, specalizat pe protecţia drepturilor omului, este convins că termenul “minoritate” are o valenţă negativă în Italia, fără să se cunoască sensul real al cuvântului.
“Ne întoarcem spre concepţiile din anii 1800: pedeapsa nu derivă dintr-un delict comis, ci din condiţia în societate”, consideră Manoni.
Reacțiile din partea clasei politice italiene au apărut imediat. Vicepreşedintele Senatului din partea Partidului Radicalilor, Emma Bonino, a subliniat că la nivel european a început contracararea discriminării în ceea ce-i priveşte pe imigranţi și cetățenii de etnie romă.
“Lumea trebuie să ştie că există cinci milioane de imigranți și că în cele 27 de țări ale Uniunii Europene declinul demografic este aşa de accentuat încât până în 2050 vom avea nevoie de 50 de milioane de imigranţi”, a precizat Bonino.
Un investitor român, Sorin Pavel, stabilit de peste 10 ani la Viterbo (100 de km distanță de Roma) susține că acest val de discriminare din partea mass-mediei italiene a crescut în special în ultimii trei ani.
”Imediat după episodul Romulus Mailat (octombrie 2007), românii au început să fie priviți cu ochi critici de către italieni. Practic tot ceea ce noi am construit în câțiva ani a fost distrus de fapta acelui cetățean de etnie rrom, care din păcate era conaționalul nostru” povestește pentru Radio România Actualități, Sorin Pavel.
”O parte dintre italieni nu au nimic cu noi, alții însă - și din cauza presei care a accentuat această stare – încearcă să ne umilească, să ne desconsidere. Bine totuși că nu sunt atât de multe aceste persoane, care într-un fel consider că sunt invidioase pe forța și capacitatea noastră de muncă” este de părere învestitorul român, proprietar a două magazine de produse românești la Viterbo.