Premiul Nobel pentru Pace 2013, decernat OAIC
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) este câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace 2013, a hotărât Comitetul Nobel la Oslo.
Articol de Răzvan Stancu, 11 Octombrie 2013, 12:51
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace pe 2013 pentru "vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice", după cum a precizat Comitetul Nobel reunit la Oslo (Norvegia).
OIAC, organizaţie cu sediul la Haga, a fost fondată în 1997, pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnată pe 13 ianuarie 1993.
Organizaţia a fost însărcinată de Consiliul de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea până în vara lui 2014 a arsenalului chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
În 2012, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene pentru contribuţia de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.
Video: Anunţul făcut de Comitetul Nobel. Sursa: nobelprize.org.
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011 a fost acordat preşedintei liberiene Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee, care a mobilizat femeile liberiene împotriva războiului civil, şi activistei yemenite pentru drepturile femeilor şi democraţie Tawakkul Karman. --fb1
În 2010, premiul Nobel pentru Pace a fost decernat dizidentului chinez Liu Xiaobo, iar în 2009, acesta a revenit preşedintelui american Barack Obama.
Premiul pentru Pace se decernează la Oslo, în Norvegia, de către un comitet în exclusivitate norvegian format din cinci persoane alese din Parlamentul Norvegiei.
Începând cu anul 1901, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat mai multor instituţii.
Cele mai multe distincţii de acest fel au fost decernate Comitetului Internaţional al Crucii Roşii care deţine un record, după ce a câştigat ediţiile din 1917, 1944 şi 1963.
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a primit distincţia de două ori, în anii1954 şi 1981.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a obţinut pentru prima dată acest premiu în anul 2001, în perioada în care era condusă de Kofi Annan.
Aici puteţi afla lista tuturor laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace, anii 1901-2013.
De ce se decernează Premiul Nobel pentru Pace la Oslo?
La momentul respectiv, anul 1896, când Norvegia era încă într-o uniune cu Suedia, Alfred Nobel a crezut că şansa unei corupţii politice ar fi mai mică dacă Norvegia s-ar ocupa de decernare Premiului Nobel pentru Pace.
Conform testamentului lui Alfred Nobel, laureatul premiului pentru pace trebuie să îndeplinească cel puţin una din următoarele trei cerinţe: să lucreze pentru "reducerea forţelor militare", pentru "organizarea de congrese ale păcii" şi pentru "înfrăţirea între popoare".
Cermonia de decernare a premiului pentru Pace are loc la 10 decembrie la Oslo.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.
Primele premii Nobel pentru domeniile din ştiinţă, dar şi cele pentru literatură şi pace au fost oferite în 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea instituţiei.
Premiile sunt decernate din anul 1901 şi au fost create pentru a-l omagia pe inginerul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.