Premierul Theresa May prezintă astăzi noua strategie privind ieşirea din UE
Theresa May vine în faţa Parlamentului de la Londra cu aşa-numitul plan B alternativă la proiectul de Brexit respins deja săptămâna trecută
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 21 Ianuarie 2019, 02:35
Premierul Theresa May va prezenta astăzi, noua strategie referitoare la ieşirea din UE, dar toată lumea se aşteaptă să fie de fapt vechea strategie uşor modificată. Deoarece discuţiile cu parlamentarii nu au dus la niciun consens, cel mai probabil prim-ministrul va face un nou apel pentru susţinerea acordului deja încheiat cu Bruxelles-ul. Guvernul însă se declară extrem de îngrijorat de intenţia unor parlamentari de a limita puterile executivului în privinţa Brexitului.
Este de aşteptat ca tot astăzi un grup de parlamentari din toate partidele să propună un proiect de lege care dacă va fi adoptat să permită amânarea Brexitului dacă nu se va ajunge la un consens în privinţa acordului de ieşire din UE. Noua lege i-ar oferi premierului timp doar până la 26 februarie pentru a trece prin parlament o înţelegere, iar dacă acest lucru nu se întâmplă Camera Comunelor va putea vota extinderea art. 50 pentru a preveni ieşirea din blocul comunitar fără nicio înţelegere.
În paralel, publicaţia Sunday Times scrie că un alt grup parlamentar condus de conservatorul Dominic Grieve, un susţinător al rămânerii în UE, ar pregăti o moţiune prin care să fie suspendat articolul 50, iar Brexitul să fie stopat temporar.
De asemenea, surse din Partidul Laburist spun că liderul formaţiunii, Jeremy Corbyn, şi membrii Cabinetului său din umbră vor susţine propunerea care o va forţa pe Theresa May să ceară o extindere a articolului 50.
În Partidul Laburist există însă foarte multe voci care fac presiuni pentru organizarea unui al doilea referendum. Într-o scrisoare apărută în publicaţia Observer peste 170 de activişti laburişti cer să aibă loc o conferinţă extraordinară a partidului. în care să se discute serios despre această posibilitate. Ei sunt de părere că nici varianta unui Brexit în stil norvegian nu este una acceptabilă, pentru că, deşi ar menţine Marea Britanie pe piaţa unică şi ar garanta libertatea de mişcare, nu ar mai permite viitoarelor guverne să aibă un cuvânt de spus în privinţa legilor adoptate la Bruxelles, legi care ar afecta şi Regatul Unit.
Downing Street a făcut un apel către parlamentari să renunţe la orice plan de a prelua controlul asupra Brexitului. Britanicii au votat pentru ieşirea din UE şi este vital ca politicienii să respecte acest rezultat, spun reprezentanţii executivului.
Indiferent dacă parlamentarii vor recurge sau nu la astfel de demersuri, un nou vot în Camera Comunelor este aşteptat să aibă loc pe data de 29 ianuarie. Atunci urmează să fie dezbătută şi votată strategia pe care Theresa May o va prezenta astăzi.