Premierul Berlusconi revizuieşte sistemul de pensii
Una dintre reformele prevede ca vârsta de pensionare atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor care lucrează în instituţiile publice din Italia, să crească de la 65 de ani, cât era iniţial prevăzut, la 67 de ani.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Octombrie 2011, 14:38
În contextul în care liderii UE au intensificat presiunile asupra Italiei pentru accelerarea reformelor economice, astfel încât a treia mare economie din zona euro să evite o prăbuşire financiară precum a Greciei, premierul Silvio Berlusconi a convocat, pentru luni seară, o şedinţă extraordinară, axată pe reformele din sistemul de pensii.
Şeful guvernului italian a declarat că, pe de altă parte, vrea să profite de această situaţie, pentru a vedea dacă măsurile pe care nu a reuşit să le pună în aplicare până acum, din cauza divergenţelor din interiorul majorităţii, vor putea fi avansate.
Una dintre reformele din sistemul de pensii prevede ca vârsta de pensionare atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor care lucrează în instituţiile publice din Italia, să crească de la 65 de ani - cât era iniţial prevăzut - la 67 de ani.
Aceste măsuri ar urma să permită economiei, în valoare de 86, 9 miliarde de euro, până în 2050, în condiţiile în care sistemul de pensii, reformat în 1995 şi 2007, a ajuns la un echilibru.
Economiile sunt binevenite în Italia, care are o uriaşă datorie publică.
Sumele rezultate vor fi virate într-un fond pentru familie şi femei şi folosite pentru finanţarea unor creşe. Decizia, însă, va afecta 25.000 de femei.
Pe de altă parte, diferenţe rămân în mediul privat, unde se speră să se găsească, zilele acestea, o măsură adecvată.
Potrivit estimărilor, în perioada 2015-2050, vârsta legală ar urma să fie ridicată la 68 şi patru luni pentru bărbaţii din mediul privat şi pentru funcţionari, şi la 63 de ani şi 5 luni pentru femeile din mediul privat.
În cadrul pensiei de bătrâneţe, care prevede un minim de 20 de ani de cotizaţii la stat, pentru pensia de vechime, care prevede un minim de 35 de ani de cotizaţii, vârsta de pensionare ar urma să treacă de la 62, la 65 de ani şi patru luni.
Pe de altă parte, persoanele care au cotizat la stat timp de 40 de ani nu sunt vizate de noile măsuri şi se vor putea pensiona, chiar dacă nu au atins vârsta legală, un motiv pentru care liderii UE s-au văzut nevoiţi să intensifice presiunile asupra Italiei este acela că, deşi în urmă cu trei săptămâni au fost aplicate câteva dintre măsurile de austeritate adoptate de Guvernul de la Roma, lucrurile se derulează extrem de lent, iar Italia riscă să cadă în aceeaşi capcană a crizei financiare, în care se află în prezent Grecia.