Premieră la comemorarea atacului de la Hiroshima
Americanii vor trimite pentru prima dată, un reprezentant la comemorarea a 65 de ani de la lansarea bombei atomice la Hiroshima, care a dus la moartea a peste140 de mii de oameni .
03 August 2010, 19:19
Statele Unite vor fi reprezentate pentru prima dată, la 6 august, după 65 de ani de la lansarea bombei atomice la Hiroshima, la comemorarea acestui act de război soldat cu 140.000 de morţi şi care a marcat intrarea în era armamentului nuclear, relatează France Presse.
Franţa şi Marea Britanie, aliate ale Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi deţinătoare de bombe atomice, se vor asocia acestui demers inedit, trimiţând un diplomat pentru a-şi exprima susţinerea faţă de eforturile de reducere a arsenalelor.
La eveniment va fi prezent în premieră, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.
La 6 august 1945, armata americană lansa o bombă A, prima din istorie, deasupra oraşului industrial Hiroshima.
Flacăra şi suflul exploziei au distrus orice urmă de viaţă pe o rază de peste un kilometru.
Aproximativ 140.000 de persoane au murit, imediat sau în anii următoari, în urma expunerii la radiaţii.
La 9 august 1945, Statele Unite au lansat o a doua bombă atomică la Nagasaki, provocând moartea a peste 70.000 de persoane.
După şase decenii şi jumătate, actualul ambasador al Statelor Unite, John Roos, urmează să depună o jerbă, vineri, la Hiroshima.
Potrivit agenţiei France Presse, Statele Unite nu au prezentat niciodată scuze pentru aceste atacuri.
Americanii consideră că cele două atacuri cu bombă nucleară au fost justificate
Potrivit sondajelor, majoritatea americanilor le consideră încă justificate, văzând în acestea un rău necesar pentru scurtarea războiului şi evitarea unei debarcări sângeroase în arhipelag.
Populaţia japoneză şi numeroşi istorici le consideră, însă, nişte teste cinice a unor noi arme de distrugere în masă, într-un context în care opoziţia dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică era în creştere.
Japonia speră într-o vizită a preşedintele Obama în regiune
Niciun preşedinte american în exerciţiu nu a mers în cele două oraşe japoneze, dar numeroşi cetăţeni niponi speră într-o vizită a lui Barack Obama la Hiroshima în noiembrie, cu ocazia summitului Forumului economic Asia-Pacific.
În aprilie 2009, Obama a făcut apel, la Praga, la construirea "unei lumi fără arme nucleare", într-un discurs care i-a adus premierul Nobel pentru Pace.
De atunci, preşedintele american a găzduit un summit la care au participat 47 de ţări destinat împiedicării grupărilor teroriste să obţină materiale fisionabile care permit asamblarea bombelor atomice.
Statele Unite au semnat şi un tratat de reducere a armelor nucleare cu Rusia, cele două naţiuni deţinând peste 90 la sută din bombele existente.
Asociaţia primarilor pentru pace, reunită săptămâna trecută la Hiroshima şi care revendică peste 4.000 de membri în lume, a făcut apel la începerea imediată a negocierilor internaţionale pentru eliminarea tuturor armelor nucleare până în 2020.