Poziţia Moscovei faţă de situaţia din Ucraina
03 Iunie 2022, 08:51
Pe măsură ce ne apropiem de 100 de zile de la invadarea Ucrainei, Rusia reușește să controleze în prezent o cincime din teritoriul țării, a estimat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut Occidentului mai multe arme.
Potrivit Reuters, forțele ruse, susținute de artileria grea, își intensifică controlul asupra localității cheieSeverodoneţk și respectiv a regiunii Donbas din estul țării. Comandamentul Militar Ucrainean semnalează că, în același timp, militarii ruși întreprind atacuri și asupra unor alte regiuni din est şi nord-est. Între timp, Kremlinul spune că Washingtonul toarnă gaz pe foc, trimițând noi arme Ucrainei.
Livrarea de armament modern în Ucraina nu va schimba parametrii operațiunii militare ruse, care își va atinge scopurile, dar va produce mai multe suferințe Ucrainei, care este un simplu instrument în mâinile ţărilor care o înarmează, a declarat azi purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care însă a refuzat să comenteze scenariile în care aceste arme ar putea fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei.
Peskov a numit aceste scenarii absolut nedorite, subliniind că ele vor schimba considerabil situația în sens negativ. Scenariile menționate se referă la posibilitatea ca Ucraina să folosească sistemele americane de artilerie cu reacție, cu lansatoare multiple HIMARS, pentru a ataca teritoriul rus.
Oficial, Washingtonul a declarat că nu va livra Ucrainei și muniție cu rază lungă de până la 300 de km, ce poate lovi ținte în Rusia, declarând, de asemenea, că Ucraina s-a angajat să nu folosească aceste arme pentru a ataca teritoriul rus. Pe de altă parte, ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, a declarat astăzi că distanța loviturilor cu aceste sisteme va fi decisă de armata ucraineană.
Experții militari ruşi consideră însă că sistemele americane HIMARS, pe care le va primi Ucraina, vor putea fi ajustate la muniție cu rază lungă și posibil chiar la rachete tactice, prin livrări de componente de la sau prin terţe ţări, dar și cu muniția declarată cu raza de 80 de km, ele pot lovi teritoriul Donbasului, iar în anumite condiții chiar și Crimeea, pe care Occidentul nu o consideră teritoriu al Rusiei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că asigurările date de Kiev că ele nu vor fi folosite împotriva obiectivelor pe teritoriul rus - citez: "nu valorează nimic și nu pot fi crezute". Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a afirmat azi, într-o declarație oficială, că Rusia va face față cu bine noului pachet de sancțiuni europene, care însă va avea un efect - citez: "autodistructiv pentru Uniunea Europeană însăși".
Noile sancțiuni - se afirmă în declarație - vor provoca în UE noi creșteri ale prețurilor, vor destabiliza piața energiei și vor rupe lanțurile logistice și, totodată, vor accelera apropierea crizei alimentare globale, se arată în declarația MAE rus, care menționează că răspunderea pentru toate acestea va reveni în întregime Bruxelles-ului și Washingtonului. Moscova a promis de asemenea că sancțiunile europene nu vor rămâne fără răspuns din partea sa.
Între timp, Turcia a anunțat progrese în deblocarea exportului pe cale maritimă al cerealelor ucrainene. Este vorba de o cantitate estimată la 20 de milioane de tone, experții considerând-o importantă, însă nu critică, din punctul de vedere al securității alimentare globale. Agenția turcă Anadolu a anunțat că, în conformitate cu înțelegerile la care președintele Recep Tayyip Erdoğan a ajuns cu omologii săi, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, Rusia, Ucraina, ONU și Turcia au pregătit o foaie de parcurs pentru transportul în condiții de securitate a cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră.
În zilele următoare, potrivit mediilor turce, la Istanbul ar urma să aibă loc o întâlnire a celor patru părți pentru a discuta coridorul cerealier, traseul de minare a porturilor ucrainiene, securitatea vaselor, problema asigurărilor, ca și componența centrului care va coordona funcționarea acestui mecanism.
Rusia a declarat în repetate rânduri de la cel mai înalt nivel că nu împiedică transportul de cereale ucrainene şi a deschis zilnic în acest scop un culoar maritim sub protecția navelor sale militare, ca porturile să fie deminate de Ucraina, care le-a minat. Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, președinții Putin și Erdoğan au convenit că Turcia va ajuta la deminarea porturilor ucrainene și va contribui ca această operațiune să nu fie folosită pentru a întări capacitatea militară a Ucrainei.
Moscova nu a comentat până acum inițiativa întâlnirii celor patru, după cum și oficiul secretarului general ONU a declarat azi că nu are informație referitoare la pregătirea unei asemenea întâlniri.