Poziția Franței în problema migranților din Mediterana
Franța nu dorește cu nici un chip să accepte pe teritoriul său migranți cu motivații economice și a respins și ideea stabilirii de "cote" de refugiați.
19 Mai 2015, 15:18
Premierul Manuel Valls a fost cel care a încercat sa precizeze pozitia Parisului în aceasta chestiune, în cursul unei deplasari în sudul Frantei, la frontiera cu Italia, unde numerosi migranti încearca sa intre pe teritoriul francez si unde autoritatile de la Paris au reintrodus o supraveghere cvasi-permanenta la frontiera.
Franta nu doreste cu nici un chip sa accepte pe teritoriul sau migranti cu motivatii economice si a respins si ideea stabilirii de « cote » de refugiati, care ar urma sa fie repartizati în acest mod între diferitele tari europene, potrivit propunerii facute de Comisia europeana.
Si totusi, Manuel Valls a insistt asupra faptului ca Franta este favorabila unei mai mari solidaritati între tarile Uniunii, cu privire la efortul de primire al refugiatilor care traverseaza Mediterana.
Si daca pozitia Parisului pare ambigua, autoritatile franceze insista asupra faptului ca pozitia Comisiei europene nu este clara…. Este deci vorba despre migrantii care sosesc în Italia dupa ce au traversat Mediterana, sau doar de cei care pot primi statutul de refugiati petnru ca au fugit de razboaie si diferite persecutii în tarile lor de origine ?
Manuel Valls considera ca trierea trebuie sa aibe loc în tarile în care migrantii au ajuns si au fost înregistrati pentru prima data, asa cum prevede conventia de la Dublin.
In felul acesta presiunea ramane mare asupra autoritatilor italiene, care sunt nemultumite. Intrebarea care se pune este însa daca migrantii care au depus o cerere pentru a obtine statutul de refugiat pot beneficia, sau nu, de ajutoare si de posibilitatea de a se deplasa într-o alta tara decat în cea în care au depus cererea.
Raspunsul nu este evident si poate ca asupra acestui punct pot interveni propunerile Comisiei de la Bruxelles.
Cert este ca în Franta, bunaoara, numerosi migranti care nu au fost înregistrati în alta tara, refuza de asemenea sa depuna o cerere de azil politic si încearca sa treaca în Marea Britanie.
Sute si sute de migranti sunt în aceasta situatie în orasul Calais, unde ei încearca sa ia cu asalt camioanele, cu speranta ca vor putea ajunge neobservati pe teritoriul britanic, unde multi dintre ei au rude sau apropiati.
Una dintre explicatii este si faptul ca Franta este mai severa decat alte tari din Uniune, procentul de cereri de azil politic acceptate este mult mai mic decat în Suedia sau Germania bunaoara, atat pentru migranti veniti din estul Africii, cat si pentru sirieni si irakieni care afirma ca fug de razboiul civil din tarile lor.
Audio: Emisiunea "Probleme la zi" cu tema "Refugiații ilegali in Europa", difuzată marți 19.05.2015. Realizator Victor Caraculacu.