Posibil boicot al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova
Partidul Socialiştilor susţine că aderarea la Uniunea Europeană presupune renunţarea la o parte a suveranităţii Republicii Moldova, iar un referendum privind politica externă poate fi organizat numai cu participarea tuturor concetăţenilor, inclusiv a celor din regiunea transistreană, din Federaţia Rusă şi din Belarus.
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 14 Februarie 2024, 07:27
La Chişinău, Partidul Socialiştilor, condus de fostul preşedinte pro-rus Igor Dodon, a anunţat că va boicota referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană propus de preşedinta Maia Sandu. În aceste condiţii, principala provocare va fi asigurarea ratei de prezenţă la vot, susţin analiştii de la Chişinău.
Partidul Socialiştilor susţine că aderarea la Uniunea Europeană presupune renunţarea la o parte a suveranităţii Republicii Moldova, iar un referendum privind politica externă poate fi organizat numai cu participarea tuturor concetăţenilor, inclusiv a celor din regiunea transistreană, din Federaţia Rusă şi din Belarus.
Precizăm că în martie 2022, atunci când Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, PSRM menţiona că orice modificare a statutului politic extern al ţării este posibilă doar printr-un referendum şi cu condiţia unui consens naţional durabil.
Cea mai mare provocare la referendumul privind integrarea europeană va fi prezenţa la vot, deoarece partidele pro-ruse îl vor boicota, a comentat expertul Mihai Mogâldea în emisiunea "Dialog european" de la Radio Chişinău.
"Principala provocare legată de acest referendum nu va fi dacă majoritatea cetăţenilor care vor vota vor susţine aderarea la Uniunea Europeană. Sunt absolut sigur, cu 80-90% din cei care vor merge la acest referendum vor vota DA. Principala provocare va fi ca acest referendum să treacă pragul de 33% pentru că, aşa cum a anunţat şi Igor Dodon, majoritatea partidelor din această opoziţie, în special cei pro-ruşi, vor boicota acest referendum. Ei vor încuraja oamenii să nu meargă la acest referendum. Va fi o provocare să atingem pragul de 33%", a explicat Mihai Mogâldea.
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană va scoate Republica Moldova din dualitatea geopolitică şi va reprezenta un argument juridic pentru cei care vor încerca să conteste parcursul european al Chişinăului, este de părere analistul politic Ion Tăbârţă.
"El poate fi începutul ieşirii din această echilibristică geopolitică, zona gri a geopoliticii, care nicidecum nu a permis Republicii Moldova să se dezvolte şi să se transforme într-un stat de tip european. Prin acest act vom avea voinţa poporului exprimată. Orice interpretări nu vor fi viabile pentru cei care vor dori să conteste viitorul, parcursul european al statului nostru", consideră Ion Tăbârţă.
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană ar putea avea loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale din această toamnă, la care preşedinta Maia Sandu va candida pentru un al doilea mandat de şef al statului.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană în primăvara anului 2022, după declanşare invaziei ruse în Ucraina, iar în scurt timp a obţinut statutul de ţară candidată. În decembrie anul trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.