Polonia, criticată pentru o lege care ameninţă independenţa presei
Patru asociaţii internaţionale de apărare a libertăţii presei au depus ieri plângere la Consiliul Europei, denunţând o lege controversată.
Articol de Radiojurnal, 05 Ianuarie 2016, 07:48
Patru asociaţii internaţionale de apărare a libertăţii presei au depus ieri plângere la Consiliul Europei, denunţând o lege controversată adoptată zilele trecute în Polonia, care ameninţă independenţa radioului şi televiziunii publice.
Şefii acestora, aleşi până acum prin concurs, urmează să fie desemnaţi de guvern, mai precis de ministrul de finanţe.
Semnatarii plângerii cer partidului conservator polonez "Lege şi Justiţie", aflat la putere, să renunţe imediat la această lege care mai rămâne doar să fie promulgată de preşedintele ţării, care provine din acelaşi partid.
Într-o declaraţie pentru RRA, şeful delegaţiei Parlamentului ţării noastre la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputatul PNL Ionuţ Stroe, a spus că este îngrijorător acest proiect şi a subliniat că o presă liberă este esenţială într-o democraţie.
"Este îngrijorător atât prin conţinutul proiectului legislativ, care se spune că ar putea să pună în pericol pluralismul şi independenţa posturilor publice, dar e îngrijorătoare şi această procedură a introducerii rapide în parlament în scopul dezbateri imediate fără o consultare publică şi fără a beneficia de pe urma unei consultări şi a unei dezbateri parlamentare reale. Importanţa garantării libertăţii presei este esenţială în funcţionarea unei democraţii, cu atât mai mult că vorbim de o ţară din UE, o ţară puternică", a spus Ionuţ Stroe.
Situaţia statului de drept în Polonia va fi luată în dezbatere în CE cu prima ocazie, la şedinţa din 12 ianuarie.
Comisarul european pentru societate digitală, Gunther Oettinger, a ameninţat Varşovia cu declanşarea unei proceduri de încălcare a valorilor fundamentale ale UE.