Poliţiştii greci au liber la intervenţii în universităţi
Parlamentarii de la Atena au adoptat o lege care permite poliţiei să intre peste manifestanţi în campusurile universitare, devenite focare de proteste faţă de măsurile de austeritate.
Articol de Bogdan Mihai, 25 August 2011, 08:45
Grecia a anulat prevederile legale care interziceau poliţiei să intre în campusurile universitare, utilizate ca adăpost de tinerii care organizau proteste violente faţă de măsurile de austeritate adoptate de guvernul de la Atena, informează Associated Press.
Noua lege reduce de asemenea posibilitatea organizaţiilor politice studenţeşti de a avea un cuvânt de spus în administraţia academică.
Parlamentarii greci au adoptat miercuri noua legislaţie, pe care partidele de stânga au criticat-o pe scară largă.
În conformitate cu legile anterioare ale libertăţii de exprimare, poliţia putea intra pe teritoriul universităţilor numai cu permisiunea rareori acordată de autorităţile academice.
Acest sistem a fost folosit ca un subtrefugiu pe scară largă de protestatari.
Tinerii care au organizat proteste în 2010 faţă de măsurile dure de austeritate se refugiau în clădirile universităţilor după ce atacau poliţia.
Programul de austeritate al guvernului vine în contextul în care Grecia se confruntă cu o profundă criză economică.
Liderii zonei euro au anunţat în luna iulie, la finalul unui summit de urgenţă, un al doilea plan de ajutor pentru Grecia de aproximativ 160 de miliarde de euro, în care ar urma să se implice şi băncile creditoare ale Greciei.
Noul plan pentru Grecia presupune un împrumut de 109 miliarde de euro de la UE şi de la FMI şi aproximativ 50 de miliarde de la băncile private, adică un total de aproximativ 160 de miliarde de euro pentru următorii trei ani.