Politicienii francezi ar trebui "să renunţe la rasism"
Comisia Naţională pentru Drepturile Omului recomandă responsabililor politici francezi să renunţe în discursuri la accente rasiste precum cele referitoare la romi, precum vara trecută.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 14 Aprilie 2011, 14:42
În Franţa sunt tot mai răspndite sentimentele xenofobe şi intoleranţa faţă de imigranţi, după cum reiese dintr-un recent sondaj de opinie comandat de Comisia Naţională pentru Drepturile Omului.
Chiar dacă numărul acţiunilor ostile a scăzut semnificativ în 2010 faţă de anul precedent, a crescut proporţia celor care cred că în Franţa sunt prea mulţi imigranţi şi care-i văd pe musulmani, de exemplu, ca pe un grup separat al societăţii.
Comisia, care are rol de sfătuitor al guvernului francez în chestiuni legate de respectarea drepturilor omului, recomandă responsabililor politici să renunţe în discursuri la accente rasiste precum cele referitoare la romi de vara trecută.
Consecinţele crizei asupra economiei reale, nemulţumirile sociale, diversele scandaluri în care au fost vehiculate nume ale unor politicieni ai puterii sau acţiunile extrem de mediatizate din vara trecută de repatriere a romilor, acesta este contextul amplu în care a fost realizat barometrul "Rasism 2011".
Cele mai mari temeri ale francezilor sunt în primul rând cele de ordin socio-economic, şomajul 60%, criza economică 43% şi sărăcia 38%.
În creştere puternică sunt însă şi preocupările legate de insecuritate, terorism şi droguri.
De pe listă nu lipsesc pe locurile 8, 9 şi 10 nici integrismul religios, rasismul şi imigraţia, procentele în creştere şi ele, variînd între 10 şi 13.
Ce înseamnă a fi rasist
Pentru cei mai mulţi repondenţi, este vorba de respingerea celor care vin din alte ţări, a celor care nu sunt francezi, a emigranţilor.
A fi rasist, spun alţii, este expresia unor sentimente negative precum intoleranţă, teamă de celălalt, superioritate, lipsă de respect şi ignoranţă.
87% din francezi cred că la ora actuală, rasismul este un fenomen răspândit în ţara lor.
Majoritatea au sentimentul că integrarea persoanelor de origine străină funcţionează prost, principala vină revenindu-le străinilor.
Ei sunt de acord şi cu afirmaţia că în Franţa, la ora actuală sunt prea mulţi imigranţi, aproape două treimi din francezi având impresia că în ultimii 10 ani numărul acestora a crescut.
Domeniile în care francezii cred că străinii întâmpină cele mai multe probleme sunt găsirea unui loc de muncă şi a unei locuinţe, dar şi accesul la educaţie şi îngrijiri medicale.
Potrivit celor care au realizat sondajul, se constată şi o creştere a prejudecăţilor.
Cu toate acestea francezii se pronunţă în favoarea penalizării comportamentelor şi a injuriilor cu caracter rasial.