Politica Rusiei privind Crimeea "va fi sancţionată"
În paralel cu sprijinul economic acordat Ucrainei, comunitatea internaţională cere Rusiei să îşi schimbe politica în privinţa Crimeei, ameninţând altfel cu sanţiuni.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Martie 2014, 21:18
Uniunea Europeană îi oferă Ucrainei reduceri de tarife vamale, în valoare de 500 de milioane de euro pe an, în cadrul unui vast plan de ajutor economic - a anunţat, astăzi, preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Odată adoptate de Uniune, aceste măsuri unilaterale le vor permite exportatorilor ucraineni să profite de pe urma unui acces preferenţial pe piaţa europeană.
Săptămâna trecută, Comisia a prezentat un plan de ajutor pentru Ucraina, în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro.
Ultimele evoluţii din Ucraina au provocat şi alte reacţii internaţionale.
Comisiile de politică externă ale Parlamentul României au adoptat, astăzi, o Declaraţie privind susţinerea Ucrainei pe calea europeană, document care va fi trimis statelor europene, dar şi Federaţiei Ruse.
România sprijină o soluţie paşnică la criză din Ucraina şi consideră că interesele populaţiei rusofone trebuie apărate cu mijloace democratice, aşa cum se întâmplă în tot spaţiul european.
"Test pentru Europa"
În opinia premierului britanic David Cameron, criza din Ucraina este un test pentru Europa.
"Da, suntem alături de poporul ucrainean şi dreptul lor de a-şi decide viitorul. Şi nu vom accepta ca Rusia să încalce suveranitatea Ucrainei. Vom impune sancţiuni dure, dacă Moscova nu îşi schimbă direcţia", spune Cameron într-un interviu pentru cotidianul german "Bild".
De la Paris, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius a ameninţat din nou Rusia, astăzi, cu sancţiuni care ar putea fi aplicate chiar de săptămâna aceasta, în cazul în care nu răspunde propunerilor occidentale privind o detensionare a situaţiei în Ucraina.
Franţa intenţionează să blocheze averile personale, pe care le au în această ţară unii ruşi sau ucraineni, precum şi să le refuze acordarea vizelor.
Între timp, Elveţia a blocat averile şi conturilor bancare altor 9 ucraineni suspectaţi de atingeri aduse drepturilor omului şi deturnare de fonduri, inclusiv a unui fiu al fostului preşedinte ucrainean, după ce, la sfârşitul lunii februarie, a luat aceeaşi măsură în cazul lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi.
Spania a reacţionat şi ea, prin ministrul de externe, potrivit căruia declaraţia de independenţă de astăzi a Crimeei este ilegală.
De cealaltă parte, preşedintele Vladimir Putin îşi bate propriile recorduri de popularitate: aproximativ 70% dintre ruşi au încredere în el şi sunt de acord cu politica pe care o duce, mai ales datorită intervenţiei în criza din Ucraina - arată mai multe sondaje de opinie publicate astăzi la Moscova.