Poliţia a intervenit la Istanbul pentru a dispersa protestatarii
În încercarea de a folosi şi o componentă diplomatică premierul Recep Tayyip Erdogan s-a arătat deschis să organizeze un referendum pe tema planului de reamenajare a parcului Gezi.
Articol de Ciprian Sasu, 13 Iunie 2013, 14:28
În Turcia, începutul acestei zile a fost unul calm în Parcul Gezi, din centrul Istanbulului.
Pe parcursul nopţii însă, poliţia a folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa manifestanţii.
În încercarea de a folosi şi o componentă diplomatică, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a arătat deschis să organizeze un referendum pe tema planului de reamenajare a parcului Gezi, proiectul care a declanşat protestele acum două săptămâni. Situaţia rămâne tensionată şi incertă.
Fermitatea intervenţiei de acum două zile a forţelor de poliţie împotriva manifestanţilor din Piaţa Taksim i-au adus premierului Erdogan numeroase critici în plan internaţional. Acesta a făcut în ultimele două zile o serie de demersuri diplomatice pentru detensionarea situaţiei.
Erdogan s-a arătat astfel deschis să organizeze un referendum pe tema reamenajării Parcului Gezi - motivul iniţial al protestelor - dar s-a întâlnit şi cu o serie de reprezentanţi ai manifestanţilor. Ideea a rămas însă aceeaşi - parcul trebuie evacuat cât mai repede.
Trupele guvernamentale au intervenit şi în cursul nopţii cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.
Temeri privind o nouă intervenţie a poliţiei
Mulţi au plecat, însă tot au rămas câteva sute, decişi să apere în continuare parcul şi cei 600 de arbori pe care-i are.
Ei se tem însă de o nouă intervenţie, mai ales în urma informaţiilor de ieri că primul ministru i-ar fi cerut ministrului de interne să elibereze parcul în 24 de ore.
Situaţia este însă în continuare complicată. Miercuri au venit să protejeze parcul peste 20 de reprezentanţi ai opoziţiei.
Mii de avocaţi au organizat miercuri, la rândul lor, un marş de protest.
Forţele de ordine sunt însă prezente în număr mare în zonă, pregătite pentru o nouă intervenţie.
Ochii lumii sunt aţintiţi pe Turcia iar evoluţia evenimentelor este greu de anticipat.
Patru oameni şi-au pierdut viaţa de la începutul protestului, la 31 mai, care a devenit între timp unul antiregim - dintre care trei manifestanţi şi un poliţist.
Numărul răniţilor se ridică la aproximativ 5.000.