Planurile CE privind gazele naturale şi energia nucleară, criticate
Germania şi Austria critică planurile Comisiei Europene din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare.
Articol de Radiojurnal, 03 Ianuarie 2022, 20:00
Germania şi Austria au criticat puternic planurile Comisiei Europene vizând clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept "investiţii sustenabile".
Oficialii din ambele ţări au acuzat Uniunea Europeană de o dezinformare menită să creeze imaginea că ar fi o instituţie responsabilă faţă de mediu, folosind elemente false sau irelevante. Laurenţiu Văduva explică:
Reporter: Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din legislația care va clasifica viitoarele proiecte care vor putea primi finanțarea sustenabilă. Practic, va fi legiferat aici modul în care capitalul privat va fi orientat numai către proiectele ecologice, se va deschide astfel accesul la finanțare și subvenții pentru proiectele energetice care vor convenit Comisiei.
Cu prilejul mai multor luni de dezbatere cu privire la includerea centralelor pe gaze naturale pe lista investiţiilor verzi, unele state membre au subliniat că au nevoie de aceste centrale pentru a putea renunța la termocentralele pe cărbune, mult mai poluante.
În schimb, alte țări membre susțin că etichetarea gazelor naturale drept "investiții verzi" ar submina credibilitatea Uniunii Europene într-un moment în care blocul comunitar vrea să fie lider global în combaterea schimbărilor climatice.
Subiectul centralelor nucleare provoacă și el diviziuni în rândul Uniunii Europene. Franța, țară care își asigură 70% din electricitate din centralele nucleare, este unul dintre cei mai importanți susținători ai energiei nucleare, pentru că au emisii reduse de carbon, însă Germania și alte state se opun și au început deja să își închidă propriile lor centrale nucleare.
La Berlin, ecologiștii din coaliția guvernamentală au criticat planurile Comisiei, considerându-le dăunătoare pentru credibilitatea modului în care Uniunea Europeană clasifică proiectele care pot primi finanțare sustenabilă.
Separat, ministrul energiei din Austria, Leonore Gewessler, a cerut Comisiei să își modifice propunerea, în caz contrar, riscând acțiuni în justiție.
Comisia Europeană a respins astăzi acuzațiile că ar fi așteptat în mod intenționatm până în ajunul Anului Nou pentru a dat publicității controversata propunere.