Planul de stimularea a energiei regenerabile, aprobat de CE
Planul propus de România presupune acordarea de certificate verzi pentru fiecare MWh generat din energie eoliană, hidraulică, solară sau din biomasă. Aceste certificate vor putea fi vândute ulterior.
13 Iulie 2011, 19:56
Comisia Europeană a aprobat miercuri o schemă de ajutor de stat propusă de România în domeniul surselor regenerabile de energie.
Schema, ce va fi valabilă cinci ani, urmăreşte atingerea până în 2020 a obiectivelor obligatorii privind energiile regenerabile.
Legea a fost iniţiată încă din 2008, dar nu a putut fi aplicată până în prezent din cauza lipsei autorizării prealabile de către CE.
Comisia Europeană apreciază că schema propusă de România stimulează utilizarea surselor de energie regenerabilă fără distorsionarea concurenţei pe piaţă.
Producătorii de energie electrică primesc certificate verzi pentru fiecare MWh generat din energie eoliană, hidraulică, solară sau din biomasă.
Într-un comunicat de presă al Comisiei Europene se menţionează faptul că aceste certificate pot fi vândute furnizorilor de energie de pe o piaţă specifică, independentă de piaţa energiei electrice.
Furnizorii au obligaţia ca anual să achiziţioneze un anumit număr de certificate verzi, în caz contrar fiind penalizaţi.
Operatorul reţelei de transport colectează penalităţile şi le transferă la Fondul de Mediu din România.
Banii vor fi apoi folosiţi pentru sprijinirea micilor producători care folosesc surse regenerabile pentru a obţine energie electrică.