Plan de salvare pentru zona euro, "în lucru"
Schiţa unui plan ambiţios de salvare în zona euro este aproape de a fi finalizat, după cum sugerează o serie de rapoarte ale Fondului Monetar Internaţional.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Septembrie 2011, 11:02
Potrivit BBC, noul plan de salvare a zonei euro este aşteptat să implice o reducere de 50% a datoriei Greciei.
De asemenea, planul prevede o creştere a fondului de salvare din zona euro la două miliarde de euro.
Guvernele din zona euro speră ca acest plan să fie gata în cinci sau şase săptămâni.
Conturarea proiectului în condiţiile actuale va fi extrem de dificil însă esecul acestui proiect ar putea duce la o criză financiară, care ar transforma o creştere anemică într-o recesiune mai rea decât cea precedentă, notează BBC.
Investitorii au reacţionat pozitiv, declarându-se până acum impresionaţi de viteza cu care politicienii s-au ocupat de criza datoriilor din zona euro, iar analiştii spun că acţiunea - şi nu cuvintele - sunt necesare pentru a calma pieţele volatile.
În acest werekend, G20 a reafirmat angajamentul "unui răspuns internaţional puternic şi coordonat" la criza actuală dar analiştii au avertizat că acest lucru nu ar fi suficient pentru a satisface investitorii.
Potrivit BBC, pieţele europene au scăzut luni.
De asemenea, scăderi s-au înregistrat şi pe piaţa din Asia dar şi pe cea din Japonia.
--fb1
Elemente cheie
Rapoartele cu privire la planul de salvare, în curs de dezvoltare, vin după reuniunea anuală a FMI, în capitala SUA, de săptămâna trecută.
Pachetul este de aşteptat să mărească de patru ori fondul de salvare în zona euro.
Potrivit BBC, acest lucru ar urma să fie realizat prin punerea în aplicare a unui acord care ar permite Băncii Centrale Europene (BCE) să împrumute.
Liderii zonei euro au convenit un plan in iulie, neratificat încă, ce prevedea o reducere a rambursărilor Greciei către bănci de aproximativ 20%.
După discuţiile purtate cu şeful FMI Christine Lagarde, ministrul de finanţe grec Evangelos Venizelos a declarat că Atena va face "tot ce ce este nevoie" să îşi reducă deficitul uriaş, care în prezent este de aproximativ 160% din produsul intern brut.
Pe de altă parte, liderii mondiali au spus public că nu există "niciun plan" pentru intrarea în default a Greciei, dar mai multe rapoarte sugerează că funcţionarii lucrează la un plan pentru a permite Greciei să scape de unele dintre datoriile sale şi să rămână în euro.
Al treilea element al planului de salvare prevede o consolidare a marilor bănci din zona euro, bănci care sunt percepute a avea prea puţin capital pentru a absorbi pierderile.