"Peste un miliard de tone de mâncare", aruncate anual
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, o treime din alimentele produse în fiecare an pe planetă pentru consumul uman se pierd.
Articol de Bogdan Mihai, 11 Mai 2011, 18:17
Peste un miliard de tone de mâncare sunt aruncate în fiecare an, a constatat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), făcând apel la "reducerea deşeurilor alimentare pentru a putea hrăni omenirea", relatează AFP.
În total, o treime din alimentele produse în fiecare an pe planetă pentru consumul uman, adică circa 1,3 miliarde de tone, se pierd sau sunt aruncate, potrivit unui raport realizat pentru FAO.
Este vorba de echivalentul a peste jumătate din producţia mondială de cereale, 2,3 miliarde de tone în 2009-2010, în condiţiile în care aproape 1 miliard de oameni suferă de foame în lume.
Experţii FAO au mai constatat că ţările industrializate şi cele în curs de dezvoltare risipesc cantităţi foarte apropiate de mâncare - 670 milioane, respectiv 630 milioane de tone.
Motivele acestei risipe diferă însă.
În ţările în curs de dezvoltare, pierderile alimentare sunt semnificative "în etapele de producţie, recoltare şi procesare, în principal din cauza infrastructurii deficitare şi tehnologiei depăşite".
În ţările industrializate în schimb, risipa de hrană constă "mult prea frecvent în faptul că atât comercianţii, cât şi consumatorii aruncă la gunoi alimente perfect comestibile".
În Europa şi în America de Nord, fiecare consumator aruncă la gunoi între 95 şi 115 kilograme de mâncare pe an.