Peste un miliard de tone de alimente, risipite anual în lume
O treime din producţia de alimente la nivel mondial, în valoare de 750 de miliarde de dolari, este risipită anual în lume, potrivit datelor FAO.
Articol de Radiojurnal, 01 Aprilie 2014, 14:21
Peste un miliard şi 300 de milioane de tone de alimente sunt risipite anual în lume, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Cifrele reprezintă o treime din producţia de alimente la nivel mondial şi costuri de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care aproape 850 de milioane de persoane se confruntă cu foametea, malnutriţia şi insecuritatea alimentară.
Risipa de alimente este şi una din temele centrale ale conferinţei regionale care a început, astăzi, la Bucureşti şi la care participă reprezentanţi a peste 50 de ţări europene şi din Asia Centrală.
Ministrul agriculturii anunţă că şi în România se va elabora, în perioada următoare, o strategie naţională pentru reducerea pierderilor şi a risipei de alimente.
"O treime din ceea ce se produce nu ajunge la consumatorul final. Se pierde, risipa de alimente este un concept general, el are două componente, pe de o parte, ceea ce pierdem atunci când mâncăm, când consumăm o anumită hrană sau ceea ce se pierde pe raft, să spunem aşa, pentru că au expirat.
"Şi a doua componentă importantă se referă la pierderile tehnologice, cele care se obţin în procesul de fabricaţie. Şi vreau să vă spun că reprezintă o problemă aproximativ egală, adică procentul de pierderi din ceea ce înseamnă consum şi ceea ce înseamnă partea de procesare este oarecum egal", spune Daniel Constantin.
Ministrul agriculturii mai spune că în România se risipesc anual circa cinci milioane de tone de alimente. În general, românii generează mai multe deşeuri decât în medie europenii, estimează oficialul de la agricultură.