Peste 4.000 de morţi şi 7.000 de răniţi în cutremurul din Nepal
Cutremurul de sâmbătă din Nepal a făcut peste 4.000 de morţi şi mai mult de 7.000 de răniţi, iar bilanţul autorităţilor nepaleze este încă provizoriu.
28 Aprilie 2015, 07:47
Cutremurul de sâmbătă din Nepal a făcut peste 4000 de morţi, mai mult de 7000 de răniţi, iar bilanţul este încă provizoriu.
Autorităţile nepaleze au făcut apel pentru sprijin internaţional şi tot mai multe ţări se mobilizează pentru a trimite ajutoare medicale şi echipe de salvatori.
Între timp, elicopterele au început să transporte şi alpiniştii care au rămas blocaţi pe muntele Everest.
Ajutoare umanitare şi echipe de salvare au ajuns în Nepal sau sunt pe cale să sosească de peste tot din lume.
Necesaul imediat de alimente şi medicamente este imens, după cutremurul devastator de7,9 grade înregistrat sâmbătă care a distrus centrul istoric al capitalei Khatmandu, o serie de sate din împrejurimi şi a provocat o avalanşă pe muntele Everest.
Cel puţin 17 alpinişti au murit în urma acesteia, potrivit relatărilor agenţiilor de presă.
O nouă replică a avut loc ieri,cu o intensitate de 6,7 grade, a anunţat Crucea Roşie din Nepal.
Mii de oameni speiaţi de eventualitatea unor noi replici sau a păbuşiri propriilor case avariate sunt pe străzi şi în parcuri sau încearcă disperaţi să părăsească oraşul Khatmandu; la fel şi mii de turişti aflaţi în aeroportul capitalei nepaleze.
Morga şi spitalele sunt supraaglomerate, iar în unele cazuri doctorii sunt nevoiţi să acorde asistenţă medicală pe stradă, a anunţat OMS.
Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că este o situaţie disperată.
Infrastructura rutieră distrusă de seism. Foto: captură youtube.com.
Autorităţile nepaleze au declarat că numărul morţilor a depăşit 4000 în această după-amiază şi au avertizat că bilanţul este încă provizoriu.
Cutremurul a afectat şi ţările vecine: Pakistan, India şi China. Au fost înregistraţi 60 de morţi în India şi 25 în China.
Comunitatea internaţională s-a mobilizat rapid în ajutorul Nepalului
În primul rând, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi şi OMS, care a oferit deja un ajutor medical ce ar urma să acopere nevoile pentru 40.000 de persoane timp de trei luni.
Programul Alimentar al ONU a pregătit deja un avion cu alimente ce va ajunge mâine la Khatmandu; la fel şi UNICEF, ce va trimite două avioane cu 120 de tone de ajutoare umanitare.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului nepalez de Interne este citat declarând că autorităţile au nevoie de elicoptere pentru operaţiuni de salvare în zonele rurale izolate, ca şi de apă potabilă şi de alimente pentru cei care au supravieţuit şi satu acum pe străzi.
Cutremurul din Nepal, filmat de turişti. Sursa: youtube.com.
Ţările vecine Nepalului s-au mobilizat deja. China, India, Indonezia, Sri Lanka, Malayisia şi Coreea de Sud au trimis echipe de salvatori şi avioane cu tone de ajutoare medicale şi alimente.
Noua Zeelandă a oferit 700.000 de euro, Australia 3 milioane şi jumătate, SUA au anunţat 10 milioane de dolari ca ajutor pe lângă echipele de salvare plecate deja cu ajutoare de urgenţă.
Marea Britanie a promis 5 milioane de lire sterline şi echipe de salvatori, iar Canada 5 milioane de dolari canadieni.
CE a anunţat deblocarea a peste 3 milioane de euro, pe lângă ajutoarele promise sau trimise deja de statele membre ale UE - Germania, Franţa, Belgia şi Olanda.
Franţa a anunţat că doi dintre cetăţenii săi au murit în urma cutremurului şi alţi peste 600 încă nu au fost găsiţi, iar zeci de britanici şi irlandezi sunt în continuare căutaţi.
Ministerul român de Externe a comunicat în această seară că au fost identificaţi 36 de cetăţeni ronâni în Nepal, între care 4 alpinişti şi toţi sunt în afara oricărui pericol.
Nepalul nu a mai fost confruntat cu un cutremur atât de devastator de 80 de ani, mai precis din 1934, când cutremurul a avut o intensitate de 8.1 grade şi au murit peste 10.000 de persoane.
MAE român: cei 36 de cetăţeni români din Nepal sunt în afara pericolului
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti continuă demersurile de identificare şi de contactare a cetăţenilor români aflaţi în regiunea afectată de cutremur.
Ambasada României la New Delhi nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui român printre victime.
Pînă acum au fost identificaţi în Nepal 36 de cetăţeni români, iar toţi sunt în afara pericolului.