Peste 2 milioane de catalani au spus "da" pentru independență
Sute de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliţia ieri, în ziua referendumului privind independenţa Cataloniei faţă de Spania
01 Octombrie 2017, 23:26
Up-date ora 3.45: Din cele 2,2 milioane de voturi care au putut fi numărate, 90% sunt în favoarea independenţei, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull. Pe de altă parte, premierul spaniol, Mariano Rajoy, nu recunoaşte consultarea populareă de ieri, a declarat că pregăteşte consultări cu partidele parlamentare după ziua de ieri şi un raport pentru Congresul Deputaţilor.
Ştire iniţială: Purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull, a calificat acţiunile poliţiei ca pe o autentică sălbăticie şi un scandal internaţional, care s-a soldat cu peste 700 de răniţi, victime ale gloanţelor de cauciuc, ale loviturilor şi ale gazelor lacrimogene. Statul spaniol este ruşinea Europei - a spus Turull, aseară. Deşi nu a furnizat date privind participarea la referndum, el a afirmat că numărul voturilor poate fi de câteva milioane.
La Madrid, în centrul oraşului a avut loc o manifestaţie pro referendum şi împotriva violenţei, pe care forţele de ordine au manifestat-o.
În Catalonia, premierul Mariano Rajoy a declarat, cu puţin timp în urmă, că nu a avut loc niciun referendum de autodeterminare în Catalonia şi că Executivul său a acţionat în numele tuturor spaniolilor. A fost încă un episod împotriva convieţuirii democratice şi a legii - a afirmat Rajoy într-o intervenţie de la Palatul guvernamental Moncloa, cu puţin timp în urmă. Responsabilii cu aceste fapte sunt numai care au provocat violarea legalităţii şi ruptura convieţuirii, cererile politice nu pot fi discutate dacă se încalcă legea - a mai afirmat premierul, care a precizat că marea majoritate a catalanilor au ignorat convocarea la referendum.
Catalonia, o regiune autonomă cu o populaţie de 7 milioane şi jumătate de oameni, este cea mai prosperă regiune a Spaniei, dar şi cea mai îndatorată. Datoria sa publică, de 44 de miliarde de euro, ar trebui plătită dacă ar ramâne fără garanţia Madridului. În acelaşi timp, Spania ar avea cel puţin la fel de mult de pierdut în cazul unei despărţiri: peste 40% din exporturile de electronice şi maşini ale Spaniei provin din această regiune, care aduce, deasemenea, 12 din cele 60 de miliarde pe care ţara le încasează anual din turism.