Perspectivele creşterii economice globale, "în scădere"
Banca Mondială previne în raportul său bianual privind perspectivele economice globale că majorările preţurilor carburanţilor şi alimentelor ar putea afecta creşterea economică.
08 Iunie 2011, 08:39
În raportul său bianual privind perspectivele economice globale, Banca Mondială coboară previziunile pentru creşterea economică globală, invocând drept cauză creşterea preţurilor alimentelor şi ale benzinei.
Banca Mondială estimează acum creşterea economică globală la numai 3,2 procente pentru 2011, înainte de a atinge 3,6 procente în 2012.
Economistul şef al instituţiei financiare mondiale, Justin Lin, previne că "escaladări în continuare ale preţurilor şi aşa ridicate ale alimentelor şi petrolului ar putea reduce semnificativ creşterea economică şi i-ar putea afecta pe cei săraci".
Produsul intern brut în ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală va creşte la 5,2 procente de la o contracţie de 6,5 procente în 2009.
Pentru România, Banca Mondială estimează o creştere a PIB cu 1,6 % în 2011, 3,7% în 2012 şi 4 procente în 2013.
Ţările cu venit mare, care s-au aflat în centrul crizei financiare globale din 2008-2009, fac încă mari eforturi de a-şi redresa economia.
Pentru acestea creşterea economică va încetini de la 2,7 procente în 2010 la 2,2 în acest an, faţă de cifrele estimate anterior, de 2,4 %.
Andrew Burns, care a condus echipa de la Banca Mondială ce a elaborat raportul, a arătat într-o conferinţă de presă că ţările bogate au de făcut “cea mai mare restructurare“
oficialul băncii mondiale a arătat că economia SUA se află "într-o pauză de creştere" dar că nu este probabilă o alunecare într-o a doua recesiune", ceea ce estimase ceva mai devreme şi preşedintele Obama.
Se aşteaptă ca cea mai mare economie a lumii să crească cu doar 2,6 procente în acest an şi să accelereze la 2,9 procente în 2012.
Redresarea în Europa continuă să aibă în faţă "substanţiale obstacole" din cauza incertitudinii în legătură cu criza datoriilor din câteva ţări ale zonei euro.
Eurozona celor 17 naţiuni se aşteaptă să crească cu 1,7 % în acest an şi cu 1,8 procente în 2012.