Pe vasul Greenpeace, reţinut în Rusia, "au fost găsite droguri"
Pedepsele pe care le riscă cei aproximativ 30 de activişti Greenpeace acuzaţi deja de piraterie ar putea fi mult mai aspre dacă se adevereşte că pe navă au fost stupefiante.
09 Octombrie 2013, 20:18
Autorităţile ruse au anunţat că au găsit droguri pe vasul organizaţiei ecologiste Greenpeace, reţinut recent.
Pedepsele pe care le riscă cei aproximativ 30 de activişti Greenpeace acuzaţi deja de piraterie ar putea fi mult mai aspre dacă se adevereşte că pe navă au fost stupefiante.
Pe fondul escaladării tensiunilor ruso-olandeze în contextul scandalului Greenpeace şi al agresării de către poliţia olandeză a ministrului consilier al Ambasadei Ruse la la Haga, Comitetul pentru investigaţii din Rusia a anunţat că pe vasul Arctic Sunrise, aparţinând organizaţiei ecologiste şi care naviga sub pavilion olandez, au fost confiscate droguri interzise în Rusia.
Conform datelor preliminare, este vorba de mac şi morfină, precum şi aparatură cu dublă destinaţie.
Ca urmare, se are în vedere corectarea încardării juridice în cazul celor 30 de activişti Greenpeace, acuzaţi deja de piraterie, pentru care aceştia riscă pedepse de până la 15 ani de lagăr.
Greenpeace Rusia a reacţionat deja pe Twitter: "Aşteptăm să găsească şi o bombă atomică, şi un elefant vărgat. Acum în Rusia este posibil şi aşa ceva şi asta nu va mai mira pe nimeni".
Astăzi, a devenit cunoscut mesajul adresat preşedintelui Putin de către directorul executiv al Greenpeace, Kumi Naidoo, care i-a solicitat liderului rus o întâlnire personală pentru a discuta situaţia şi a obţine eliberarea pe cauţiune a activiştilor ecologişti.
Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, a declarat însă că mesajul nu a ajuns deocamdată la Kremlin şi oricum nu Putin trebuie să fie destinatarul acestuia, întrucât nu el rezolvă problemele judiciare.
Judecătoria din Murmansk, unde are loc procesul, a refuzat până acum toate cererile de eliberare condiţionată a activiştilor.
Olanda "a prezentat scuze Rusiei"
Între timp, Olanda a prezentat scuze Rusiei în urma incidentului diplomatic.
Diplomatul în cauză, Dmitri Borodin, a declarat pentru ITAR-TASS: "Olanda a procedat corect, în conformitate cu normele dreptului internaţional".
Preşedintele Vladimir Putin şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au reacţionat extrem de dur, condiţionând explicit viitorul relaţiilor bilaterale de rezolvarea acestui incident.
Scandalul s-a declanşat la câteva zile după ce un grup de poliţişti, care nu s-au identificat, au intrat în apartamentul diplomatului rus, l-au bătut de faţă cu familia şi l-au adus la secţie sub pretextul că ar putea reprezenta un pericol pentru propriii săi copii, în vârstă de 2 şi 4 ani.
Poliţiştii, care susţin că au fost sesizaţi de vecinii olandezi ai diplomatului, au pretins că acesta şi soţia sa erau în stare de ebrietate.