Pe teritoriul Siriei ar putea fi cetăţeni ruşi care nu sunt în forţele ruse
Autorităţile de la Moscova au afirmat ieri, că nu exclud posibilitatea ca pe teritoriul Siriei să se afle cetăţeni ruşi care nu fac parte din forţele armate ale Rusiei
15 Februarie 2018, 03:02
Kremlinul a recunoscut ieri, în direct posibilitatea implicării cetăţenilor ruşi în incidentul militar din 7 februarie din Siria, în care, potrivit numeroaselor informaţii din mass-media şi reţelele de socializare din Rusia şi din afara ei, în urma loviturilor aeriene ale coaliţiei americane au fost ucişi zeci, posibil câteva sute de mercenari ruşi ce luptau de partea Damascului.
După cum le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul nu exclude posibilitatea ca pe teritoriul Siriei să se afle cetăţeni ruşi care nu fac parte din forţele armate ale Rusiei, dar nu dispune de informaţii detaliate pentru a trage nişte concluzii.
Ministerul rus al Apărării s-a delimitat de incidentul din 7 februarie, declarând că în el nu au fost implicaţi militarii săi, ci miliţiile proguvernamentale siriene, care au acţionat fără a se coordona cu comandamentul rus. Potrivit Ministerului rus al Apărării, miliţiile proguvernamentale siriene se aflau într-o misiune de cercetare şi distrugere a unui grup ISIS în zona Rafinăriei Elizba când au fost supuse unui atac surpriză al artileriei cu reacţie şi aviaţiei americane. În urma acestui bombardament au fost răniţi 25 de membri ai miliţiilor proguvernamentale. Comandamentul rus din Siria a luat legătura cu cel american aflând că rafinăria se afla sub controlul miliţiilor kurde SDF şi a militarilor americani.
Din informaţiile neconfirmate care circulă în reţelele de socializare şi sunt preluate inclusiv de mediile ruse reiese că din trei companii de mercenari una a fost complet nimicită, alta a suferit pierderi însemnate. Numărul exact al morţilor nu se va şti probabil niciodată, cifrele neoficiale vehiculate de diverse surse variind între câteva zeci şi câteva sute, cel mai frecvent între 200 şi 250.
Până în prezent în mediile ruse sunt menţionate mai puţin de 10 nume ale victimelor. Potrivit surselor ruseşti, mercenarii erau angajaţi ai celor mai cunoscute companii militare private din Rusia, aşa-numita ChVK Wagner sau grupul Wagner, cum este cunoscut în Occident, unde figurează de doi ani pe listele de sancţiuni. Angajaţii grupului Wagner participă la războiul din Donbas de partea separatiştilor, în Siria de partea Damascului şi după unele informaţii în Sudan, de partea regimului preşedintelui Omar al-Bashir. Conform presei ruse, finanaţorul grupului este omul de afaceri Evgheni Prigojin, patronul unui lanţ de restaurante şi a unui holding media, considerat un apropiat al liderului de la Kremlin şi supranumit chiar bucătarul lui Putin. Numele lui Prigojin este legat de aşa-numita "fabrică de troli" din Sankt Petersburg cu angajaţi plătiţi să păsreze în internet cometarii proputere, antiopoziţie şi antioccidentale.