PCRM cere stabilirea datei alegerilor legislative
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova acuză alianţa de guvernare că amână în mod nejustificat organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 17 Iunie 2010, 08:38
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a reacţionat dur la anunţul preşedintelui Mihai Ghimpu de dizolvare a parlamentului abia după organizarea referendumului privind modificarea modalităţii de alegere a şefului statului.
Într-un apel care începe cu formula "Dragi cetăţeni", PCRM menţionează că din 16 iunie toată societatea civilă, indiferent de poziţia şi viziunile politice, a aşteptat să primească, în sfârşit, un răspuns clar şi lipsit de ambiguităţi despre când va fi dizolvat parlamentul şi când va fi anunţată data alegerilor parlamentare.
PCRM consideră că poziţia constructivă a partidului cu privire la soluţionarea crizei politice în cadrul Parlamentului a fost respinsă de Alianţă fără argumente şi explicaţii clare. “Acum devine clar că a fost respinsă, în primul rând, pentru că Alianţa nu intenţiona şi nu intenţionează să organizeze alegeri parlamentare.
"Scenariul complicat cu organizarea referendumului, urmat de alegeri prezidenţiale, are drept scop să deruteze alegătorii, să-i bulverseze, să le inducă în eroare speranţele şi, în ultimă instanţă, să refuze organizarea alegerilor parlamentare anticipate“, se spune în Declaraţie.
PCRM accentuează că declaraţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, din 16 iunie, “nu mai lasă dubii că regimul de guvernare a decis să strivească rămăşiţele democraţiei, să prăbuşească sistemul constituţional al ţării noastre“.
"Prin declaraţiile lui Mihai Ghimpu din 16 iunie, societăţii moldoveneşti i s-a încălcat dreptul de a cunoaşte când autorităţile intenţionează să petreacă alegeri parlamentare şi dacă intenţionează totuşi să le organizeze“, se mai arată în aceeaşi Declaraţie.
Partidul Comuniştilor consideră că din ziua de 16 iunie în Republica Moldova activează un regim anticonstituţional, care nu are dreptul să reprezinte poporul Republicii Moldova nici în interiorul ţării, nici peste hotarele ei.
La rândul său, Vladimir Novosadiuk, şeful reprezentanţei agenţiei RIA Novosti la Chişinău, scria miercuri, într-un articol despre situaţia politică din Moldova, că: "Ziua de 16 iunie în viaţa politică din R. Moldova este începutul numărătoarei inverse a guvernării celui mai neîndemnatic legislativ din istoria acestui stat".
În 9 luni şi jumătate de activitate a Parlamentului au avut loc doar 47 de şedinţe, adică aproximativ una pe săptămînă. Numărul şedinţelor contramandate este egal cu cel al întrunirilor care s-au desfăşurat, mai scrie Novosadiuk.
Miercuri, 16 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a refuzat să anunţe datele dizolvării Parlamentului şi a noilor alegeri parlamentare. În argumentele sale Mihai Ghimpu a făcut referire la necesitatea organizării unui referendum de modificare a art.78 din Constituţie, însă a evitat să precizeze data când va fi desfăşurat acesta.