Partid extremist francez, împrumut de la o bancă rusească
Lidera Frontului Popular, Marine Le Pen, acuză puterea că a privat formaţiunea sa politică de resursele care ar fi trebuit să le primească pentru campania electorală.
25 Noiembrie 2014, 07:10
În Franţa, un nou scandal de proporţii zdruncină scena politică. Frontul Naţional, partidul de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, a împrumutat nouă milioane de euro de la o bancă rusească.
Este vorba despre prima bancă ceho-rusă.
O primă tranşă de două milioane de euro a intrat deja în conturile partidului din acest credit, potrivit unui contract semnat în luna septembrie.
Lidera partidului, Marine Le Pen, contraatacă acum şi acuză puterea că a privat formaţiunea sa politică de resursele care ar fi trebuit să le primească pentru campania electorală de la un stat cu adevărat democratic, spune ea.
La aceasta s-a adăugat refuzul băncilor franceze de a acorda Frontului Naţional banii de care ar fi avut nevoie.
Apelul partidului la o bancă rusească este pus în legătură cu un document.
Despre strategia Moscovei a apărut astăzi în presa germană, care arată că preşedintele rus Vladimir Putin a fost sfătuit să influenţeze Europa, prin partidele de dreapta populiste, între care şi Alternative für Deutschland din Germania.
Site-ul de informaţii Mediapart a anunţat că Frontul Naţional a luat, la sfărşitul lunii septembrie, nouă milioane de euro împrumut de la banca rusească First Czech Russian Bank, după un lobby intens al liderilor frontişti la Moscova.
Mediapart vorbeşte, între altele, de o întâlnire între lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi deputatul rus naţionalist Alexander Mihailovici Babakov, aflat pe lista persoanelor vizate de sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană.
Marine Le Pen s-ar fi întâlnit chiar şi cu preşedintele rus Vladimir Putin
În orice caz, banca în chestiune este în mâinile unui fost responsabil din sistemul bancar rusesc de stat. Marine Le Pen spune că este vorba despre calomnii şi dă explicaţii cu privire la împrumut.
"Nu m-am dus în Rusia. Am încercat să găsesc împrumutul oriunde în afară de Franţa, deoarece în Franţa nicio bancă, niciuna nu a acceptat să ne împrumute bani. Să fi început oare această reticenţă după ce s-a aflat că fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a trişat în ce priveşte conturile sale de campanie sau este vorba de o atitudine rezervată Frontului Naţional? Nu ni s-a împrumutat niciun ban, nici partidului şi nici candidaţilor săi, şi asta pune o problemă într-o democraţie.
"Noi nu avem milionari printre candidaţi. Candidaţii noştri sunt oameni obişnuiţi care nu îşi pot finanţa singuri campania, deci avem nevoie să împrumutăm. Vă semnalez că alegerile departamentale şi cele regionale ne-au costat 30 de milioane. Am fost deci obligată să caut un împrumut în străinătate - în Statele Unite, în Asia, în Europa, în Rusia, în ţările de Est - şi o bancă ruso-cehă a acceptat să ne împrumute. Nu văd nicio legătură între o bancă ruso-cehă şi guvernul domnului Vladimir Putin. Încă o dată, totul este absolut legal. Aş fi preferat să împrumut de la o bancă franceză. Mi se interzice însă acest lucru, ceea ce pune o problemă democratică, dar, în orice caz, nu mi-am creat nicio obligaţie", afirmă Marine Le Pen.
Intermediarul între Frontul Naţional şi First Czech Russian Bank este, potrivit ziarului "Le Monde", deputatul european Jean-Luc Schaffhauser, care a condus şi lista frontistă la municipalele din oraşul Strasbourg.
Pe de altă parte, el a fost şi singurul francez în sânul celor 30 aşa-zişi observatori la alegerile organizate la început de noiembrie de separatiştii pro ruşi din regiunea ucraineană Donbas.
Să mai spunem că nu o dată Marine Le Pen a ţinut partea Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv în polemica privind navele militare Mistral, construite de Franţa pentru Rusia, dar a căror livrare a fost întârziată din cauza crizei ucrainene.
Lidera Frontului Naţional a spus chiar astăzi că Franţa trebuie să respecte contractul şi să livreze navele, să nu se comporte ca un caniche al Statelor Unite.