Parlamentul European a ratificat Acordul de la Paris
Ratificarea duce la îndeplinirea condiţiilor pentru intrarea Acordului în vigoare începând din luna noiembrie
04 Octombrie 2016, 18:11
Parlamentul European a ratificat marţi, în sesiune plenară la Strasbourg, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, urmând ca acesta să intre în vigoare în luna noiembrie, după ce documentul de ratificare va fi prezentat Naţiunilor Unite, informează agenţiile de presă.
Parlamentarii au aprobat ratificarea textului cu 610 voturi pentru, 38 împotrivă în prezenţa preşedintei COP21 (Conferinţa Părţilor Convenţiei-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice), Ségolene Royal, şi a secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon.
Această etapă permite intrarea în vigoare a acestui nou cadru global pentru lupta împotriva încălzirii globale. După Statele Unite, China şi India, principalii poluatori ai planetei, Uniunea Europeana va putea acum să notifice ratificarea sa la ONU în zilele următoare, în acelaşi timp cu ţările europene care au finalizat ratificarea documentului la nivel naţional.
Pentru a intra în vigoare, Acordul de la Paris trebuie ratificat de 55 de state care trebuie să totalizeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. În momentul de faţă, 62 de ţări l-au ratificat, dar acestea reprezinta doar 52% din emisii.
Dar acest prag va fi depăşit odată cu depunerea prevăzută a ratificărilor de catre şapte ţări ale UE (Germania, Austria, Franţa, Ungaria, Slovacia, Malta, Portugalia). Acest lucru ar trebui să permită intrarea în vigoare a acordului o luna mai târziu.
După aprobarea Parlamentului European, acordul va fi ratificat în mod oficial de către Consiliul European format din şefii de stat şi de guvern din UE, plus preşedintele Comisiei Europene şi cel al Legislativului European. Statele membre ale UE vor trebui, de asemenea, sa ratifice acordul la nivel naţional.
În acest context, foarte importantă a fost ratificarea acordului, duminică, de către India, al treilea poluator la nivel mondial. Acordul, adoptat la Paris în decembrie 2015 de 195 de ţări, prevede limitarea creşterii temperaturii mondiale la cel mult 2 grade Celsius faţă de nivelul din era preindustrială.