Parlamentul de la Londra va vota din nou acordul pentru Brexit
Guvernul britanic a confirmat ieri, că acordul de ieşire din UE va fi supus din nou votului parlamentar marţi, pe 12 martie
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 08 Martie 2019, 02:41
De astăzi în trei săptămâni, Marea Britanie ar trebui să părăsească UE, dar cu 22 de zile înainte de Brexit, lucrurile nu sunt deloc clare. Negocierile cu Bruxelles-ul sunt în impas şi trecerea unui acord prin Camera Comunelor pare în acest moment o misiune imposibilă.
Procurorul general a încercat în această săptămână să obţină garanţiile legale că "backstop"-ul irlandez reprezintă doar o soluţie temporară, dar negocierile de la Bruxelles nu au dus la rezultatul scontat.
Geoffrey Cox a dat însă asigurări că se vor face eforturi până în ultimul moment.
Geoffrey Cox: "Obiectivul acestui guvern este să obţină modificările necesare în privinţa "backstop"-ului care să mă determine mai apoi să-mi schimb recomandările făcute executivului".
Geoffrey Cox este cel care în urmă cu câteva luni a publicat un raport în care a precizat că textul acordului încheiat cu Bruxelles-ul ar putea ţine Marea Britanie legată pe termen nelimitat de regulile europene. Geoffrey Cox a explicat că a spus cât se poate de clar în discuţiile avute care sunt cerinţele Marii Britanii şi care sunt soluţiile pe care le are în vedere guvernul de la Londra.
Aflat ieri, în vizită în capitala britanică, ministrul francez pentru Europa, Nathalie Loiseau, a declarat că solicitările Regatului Unit nu au fost deloc clare.
Nathalie Loiseau: "Aşteptăm o propunere din partea guvernului britanic. Am auzit ce nu vreţi, vrem să aflăm şi ce doriţi".
Reprezentanţii europeni spun însă că sunt dispuşi să negocieze pe tot parcursul weekend-ului dacă guvernul britanic va înainta până astăzi propuneri acceptabile, care să rezolve disputele legate de "backstop"-ul irlandez. Dar, aşa cum se prezintă lucrurile în momentul de faţă, Theresa May nu va putea prezenta săptămâna viitoare în parlament un acord modificat substanţial faţă de cel respins în luna ianuarie, situaţie în care susţinătorii Brexit-ului din Partidul Conservator au anunţat că vor vota împotrivă. Este şi motivul pentru care ministrul de finanţe, Philip Hammond, i-a avertizat joi că dacă nu vor vota acordul, situaţia Brexit-ului va fi una incertă.
Philip Hammond: "Dacă nu trecem acordul de votul de marţi, vom intra într-un proces parlamentar care cel mai probabil va duce la o amânare a Brexit-ului şi o prelungire a stării de incertitudine. Vom avea parte de mai multe incertitudini pentru economia acestei ţări, mai multe incertitudini pentru locuitori. De aceea îi îndemn pe colegii mei să se gândească foarte bine la ce vor face".
Pe de altă parte, în spatele uşilor închise se poartă discuţii privind forţarea unei relaţii mai apropiate cu UE. Liderul laburist, Jeremy Corbyn, s-a întâlnit cu mai mulţi parlamentari conservatori care vor ca Regatul Unit să rămână parte a pieţei unice.
Jeremy Corbyn: "Ceea ce ne dorim este o înţelegere cu UE care să ne menţină în uniunea vamală, acces pe piaţa unică şi protejarea drepturilor noastre. În ce fel putem obţine acest lucru, ţine evident de negocierile pe care le vom purta".