Parlamentul de la Kiev cere ONU să discute situaţia din Ucraina
Rada Supremă a adresat ONU un apel în care îi cere să ia în discuţie situaţia din Crimeea, "ca urmare a încălcărilor grave de către Rusia a principiilor dreptului internaţional".
13 Martie 2014, 14:58
Aflat într-o vizită în Statele Unite, premierul ucrainean Arseni Iaţieniuk se va adresa astăzi Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Între timp, Parlamentul de la Kiev a cerut ONU să ia în discuţie situaţia din Ucraina.
Parlamentul a aprobat astazi înfiinţarea unei Gărzi Naţionale, însă amănuntele privind viitoarea structură de forţă rămâne să mai fie discutate.
Cu trei zile înaintea referendumului din Crimeea şi pe fondul declaraţiilor oficialilor de la Kiev cu privire la pericolul unei intervenii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei continentale, Rada Supremă a aprobat cu puţin timp în urmă înfiinţarea Gărzii Naţionale, ale cărei formaţiuni vor avea un efectiv de până la 60.000 de militari, aproximativ jumătate din cifra militarilor din armata ucraineană.
Proiectul de lege a fost votat în ansamblu şi ca text de bază, urmând ca până la promulgare să-i fie aduse o serie de amendamente importante privind funcţiile acestor forţe.
Potrivit preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov, care este şi preşedintele parlamentului, urgenţa votului a fost impusă de actuala situaţie de securitate, pentru a permite mobilizarea voluntarilor în noua structură.
Este probabil ca nucleul noii gărzi naţionale să-l formeze membrii actualelor formaţiuni paramilitare ale Maidanului.
Asociere la UE
Tot astăzi, Rada Supremă a adoptat un apel adresat ONU în care cere Naţiunilor Unite să ia urgent în discuţie situaţia din Crimeea, ca urmare a încălcărilor grave de către Rusia a principiilor dreptului internaţional, stipulate în Carta ONU.
De asemenea, deputaţii ucraineni au subliniat că în conformitate cu dreptul la autoapărare, prevăzut la articolul 51 al Cartei ONU, Ucraina îşi rezervă dreptul să solicite unor state sau sisteme de securitate regionale ajutor în vederea restabilirii suveranităţii şi independenei.
Apelul a fost adoptat înainte alocuţiunii pe care premierul ucrainean Arseni Iaţieniuk urmează să o susţină astăzi în faţa Consiliului de Secutitate.
Într-un alt document, votat azi-dimineaţă, Parlamentul de la Kiev confirmă cursul Ucrainei în direcţia integrării europene.
Ucraina speră ca în perioada următoare să semneze partea politică a acordului de asociere cu UE.
Prin acelaşi document, Rada Supremă l-a împuternicit pe preşedintele interimar Oleksandr Turcinov să adreseze Uniunii Europene apelul de a face uz de toate mijloacele posibile pentru a influenţa Rusia să pună capăt încălcării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei statului ucrainean.