Papa Francisc a deplâns imaginea unei "Europe îmbătrânite"
Papa Francisc a deplâns într-un discurs susținut marți în Parlamentul European imaginea unei Europe "îmbătrânite".
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 Noiembrie 2014, 19:21
Pentru patru ore, Papa Francisc a vizitat la Strasbourg Parlamentul European și la Consiliul Europei, la 26 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea.
Aceasta este cea mai scurtă călătorie apostolică și este cea de-a cincea călătorie internațională a actualului Suveran Pontif, după cele efectuate în Brazilia, Țara Sfântă, Coreea și Albania.
La Strasbourg, Papa Francisc a fost întâmpinat de oficialii instituțiilor europene și de secretarul pentru afacerile europene al guvernului francez.
După ceremonia de înălțare a drapelului Sfântului Scaun a urmat tradiționalul schimb de daruri și scrierea unui scurt mesaj autograf în Cartea de aur.
”Urez ca Parlamentul European – a scris Papa în italiană – să fie întotdeauna sediul în care fiecare membru al său să contribuie la a face astfel încât Europa, conștientă de trecutul ei, să privească cu încredere la viitor ca să trăiască cu speranță prezentul”.
Suveranul Pontif a oferit președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, un mozaic care reprezintă un ”Porumbel al păcii”, realizat în atelierele din Vatican.
La rândul său, președintele Martin Schulz i-a dăruit Papei Francisc ediția spaniolă cu memoriile lui Jean Monnet.
"O Europă un pic obosită și pesimistă"
În discursul prezentat în Parlamentul European, Papa Francisc a mulțumit membrilor adunării parlamentare ”pentru angajamentul depus și pentru contribuția adusă păcii în Europa prin promovarea democrației, drepturilor omului și a statului de drept”.
Suveranul Pontif a vorbit în discursul său despre imaginea de astăzi a unei ”Europe rănite, din cauza atâtor încercări ale trecutului, dar și a crizelor din prezent, pe care nu mai pare capabilă să le înfrunte cu vitalitatea și energia de odinioară. O Europă un pic obosită și pesimistă, care se simte luată cu asalt de noutățile care provin de pe celelalte continente”.
Dar pentru a merge spre viitor este nevoie de trecut, de rădăcini profunde, de curajul de a nu se ascunde în fața prezentului și a provocărilor acestuia.
”A sosit momentul de a construi împreună Europa, dar nu în jurul economiei, ci în jurul sacralității persoanei umane și a valorilor. Europa își îmbrățișează cu curaj propriul trecut și privește cu încredere viitorul pentru a trăi pe deplin și cu speranță prezentul său. A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe temătoare și aplecate spre sine însăși pentru a trezi și promovare o Europa protagonistă, purtătoare de știință, artă, muzică, valori umane și de credință” a declarat în fața parlamentarilor europeni de la Strasbourg Suveranul Pontif.
Apel la sprijinirea imigranților
Totodată, Papa Francisc a făcut apel la Uniunea Europeană să îi ajute și să îi primească pe imigranții ilegali care îi iau cu asalt frontierele, subliniind că Marea Mediterana nu trebuie sa devina un ”mare cimitir”.
”Este necesar să combatem împreună problema imigrației. Nu putem permite ca Marea Mediterana sa devina un mare cimitir. În barcile care ajung zilnic pe coastele europene, sunt barbati si femei care au nevoie de ajutor si sa fie primiti.
"Absența unui sprijin reciproc din interiorul UE riscă să încurajeze soluții particulariste asupra acestei probleme, care nu iau în considerare demnitatea umană a imigranților și promovează sclavia și tensiunile sociale” consideră Suveranul Pontif.