Pandemia de coronavirus „ar putea fi de lungă durată”
Monitorizarea realizată de Universitatea americană Johns Hopkins arată că numărul cazurilor de COVID-19 a depăşit pragul de 18 milioane.
Articol de Sorin Moţatu, 02 August 2020, 08:02
Pandemia de coronavirus ar putea fi de lungă durată - avertizează OMS. De altfel, monitorizarea realizată de Universitatea americană Johns Hopkins arată că numărul cazurilor de COVID-19 a depăşit pragul de 18 milioane, iar al deceselor se apropie de 689.000.
Aproximativ 11,3 milioane de oameni s-au vindecat în ultimele şapte luni, de când noul virus a fost raportat în premieră în China.
Statele Unite, Brazilia, India, Rusia şi Africa de Sud au cele mai multe cazuri de COVID-19, însă ţări europene ca Franţa, Spania sau Marea Britanie anunţă bilanţuri tot mai îngrijorătoare. Prinse între necesitatea de a reporni economiile şi cea de a ţine sub control pandemia, guvernele reintroduc restricţii parţiale. Astfel, românii din 24 de judeţe considerate roşii din centru, sud-est, din sudul Munteniei şi sud-vestul Olteniei, care merg în Belgia, trebuie să completeze un formular online de identificare, în care trebuie să furnizeze date de contact şi locurile în care au petrecut ultimele 14 zile.
Nu este pe această listă roşie Bucureştiul. Danemarca şi Ciprul nu primesc în continuare turişti de la noi din ţară, dar şi Italia a prelungit restricţiile pentru români şi bulgari. Marea Britanie a decis să amâne noua etapă de relaxare, iar în Germania oamenii au protestat la Berlin faţă de măsurile restrictive. În acest timp se fac eforturi susţinute pentru obţinerea unui vacccin. Rusia a anunţat că pregăteşte o campanie masivă de vaccinare împotriva noului coronavirus, începând din luna octomrie. Autorităţile de la Moscova spun că testele clinice au fost finalizate.
Şi China afirmă că a făcut paşi importanţi în tratamentul pentru imunizare împotriva coronavirus. Peste Ocean însă, imunologul american Anthony Fauci şi-a exprimat îndoielile cu privire la siguranţa vaccinurilor dezvoltate de Rusia şi China. La mai bine de şase luni de când a decretat stare de urgenţă pe glob, OMS este îngrijorată de evoluţia pandemiei, subliniind că sunt necesare mari eforturi din partea comunităţilor pentru a o ţine sub control.