Palestinienii au devenit membri ai UNESCO
La Paris a avut loc o conferinţă în urma căreia 107 state au votat pentru apartenenţa poporului palestinian la UNESCO, potrivit BBC.
Articol de Iulia Florescu, 31 Octombrie 2011, 17:36
În cadrul unei conferinţe generale de la Paris, statele membre ale UNESCO au organizat o sesiune de vot în urma căreia s-a stabilit ca poporul palestinian să devină membru al organizaţiei, conform BBC.
Conferinţa generală în cadrul căreia se reunesc statele membre ale UNESCO are loc la fiecare doi ani la Paris.
Din 173 de state cu drept de vot, 107 au fost pentru, 14 s-au opus, iar 52 s-au abţinut.
"Acest vot va elimina o parte din nedreptăţile de care a avut parte poporul palestinian," a declarat minstrul de externe palestinian, Riyad al-Malki, în cadrul conferinţei de la Paris.
Statele Arabe au fost în favoarea aderării Palestinei în ciuda opoziţiei vehemente ale Statelor Unite.
Şi China, Rusia, India, Brazilia şi Africa de Sud au votat în favoarea apartenenţei Palestinei la UNESCO.
Statele Unite, Canada, Germania au votat împotrivă, iar Marea Britanie s-a abţinut.
Votul de luni este o victorie simbolică a palestinienilor, dar nu toate statele membre ale UNESCO sunt mulţumite de decizia finală.
"Manevra unilaterală a palestinienilor nu aduce nici o schimbare pe front, ba chiar înlătură posibilitatea unui acord de pace", a declarat un ministru de externe israelian.
Ambasadorul UNESCO din Statele Unite, David Killion a numit mişcarea "prematură" şi "contraproductivă", şi a declarat că aceasta poate afecta relaţiile internaţionale.
"Intrarea Palestinei sporeşte numărul statelor membre ale UNESCO la 195, potrivit unui comunicat publicat imediat după vot.
În noiembrie, Consiliul de Securitate ONU va organiza o altă sesiune de votare în urma căreia se va decide dacă Palestina va fi un membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei.
România s-a abţinut de la vot
Potrivit unui comunicat al MAE, România nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian.
Prioritatea în acest moment a celor două părţi şi a comunităţii internaţionale ar trebui să fie reluarea negocierilor directe, mai arată MAE.
România consideră că o agenţie specializată din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit să amâne pronunţarea în această chestiune, în timp ce tema se află în analiza Consiliului de Securitate al ONU, potrivit comunicatului.