Pakistanul, din nou sub furia apelor
În ultimele 24 de ore, 200.000 de oameni au fost evacuaţi, după ce apele revărsate au afectat patru districte din provincia sudică Sindh.
Articol de Mihaela Mihai, 22 August 2010, 14:00
Pakistanul se confruntă cu noi inundaţii.
În ultimele 24 de ore, 200.000 de oameni au fost evacuaţi, după ce apele revărsate au afectat patru districte din provincia sudică Sindh.
În plan naţional, autorităţile se aşteaptă ca, în următoarele zile, nivelul apelor să înceapă să scadă.
Consecinţele devastatoarelor inundaţii se anunţă însă a fi de durată.
Inundaţiile din ultimele trei săptămâni au provocat pagube imense de miliarde de dolari şi au acoperit o suprafaţă de mărimea Italiei.
Sute de sate se află în continuare sub ape. 1500 de oameni au murit, iar alte patru milioane au rămas fără case.
Alte 500.000 de persoane trăiesc de zile întregi în adăposturi improvizate în şcoli, fără apă potabilă şi în condiţii minime de igienă.
Riscul izbucnirii unor epidemii este foarte mare, iar Naţiunile Unite au anunţat că aproximativ trei milioane şi jumătate de copii riscă să se îmbolnăvească.
De altfel, zeci de mii de persoane suferă de diaree acută, iar un prim caz de holeră a fost confirmat.
Risc de instabilitate politică
Există, de asemenea, riscul unei instabilităţi politice.
Popularitatea guvernului a scăzut dramatic, numeroase voci acuzând executivul că nu a reacţionat suficient de rapid în faţa dezastrului.
Autorităţile se tem, la rândul lor, că grupările islamiste vor câştiga teren, profitând de această situaţie.
Un avertisment la adresa guvernului de la Islamabad a fost lansat şi de Fondul Monetar Internaţional, care a declarat că inundaţiile care au devastat Pakistanul vor reprezenta o provocare economică de mari proporţii.
FMI va începe luni discuţii la Washington, pentru a vedea felul în care ar putea sprijini Pakistanul.
Impactul economic pe care l-a creat acest dezastru a devenit deja evident în creşterea preţurilor la unele alimente şi în pagubele imense provocate în agricultură, o ramură importantă a economiei acestei ţări.