P. Poroșenko, discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a apărat decizia de adoptare a controversatei legi a educaţiei în plenul APCE.
Articol de Simina Botar, 11 Octombrie 2017, 18:44
În plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a apărat astăzi decizia de adoptare a controversatei legi a educaţiei, care restricţionează dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă, susţinând că minorităţile vor învăţa mai mult în limba ucraineană, ceea ce le va permite o integrare mai bună.
Discursul preşedintelui Ucrainei în APCE a prilejuit o trecere în revistă a frontului reformelor pe care luptă această ţară, îndeplinirea treptată şi continuă a standardelor europene în domeniul democraţiei, al drepturilor omului şi respectării legii.
Al doilea front, nu mai puţin important, este cel descris de Rusia prin alipirea Crimeei şi implicarea în conflictul secesionist din estul Ucrainei.
"În acest moment de răscruce să fim sinceri cu noi înşine: scopul agresiunii ruseşti este să distrugă democraţia, libertăţile şi drepturile omului. În unele locuri asta se face cu tancuri, în altele, cu ştiri total false" - a spus Petro Poroşenko şi a continuat:
"Resping cu tărie ce spun unii despre aşa-zisul 'fait accompli' în legătură cu Crimeea. Această tribună nu a fost creată pentru apeluri la schimb de teritorii contra bani sau petrol sau gaze naturale".
Declaraţia aceasta face o trimitere generală la apariţia unor presiuni pentru relaxarea poziţiei APCE faţă de Rusia, dar sunt şi o trimitere clară la declaraţia făcută ieri în plenul APCE de preşedintele Cehiei, Milos Zeman, care a spus că, după situaţia creată de Rusia prin alipirea Crimeei şi implicarea în conflictul din Donbas, viitorul poate fi sau un război în Europa sau o reglementare a situaţiei prin acordarea de compensaţii materiale Ucrainei.
Preşedintele Petro Poroşenko s-a referit în mod special şi la criticile aduse noii legi a educaţiei, adoptată de curând, şi care reduce treptat studiul în limbile minorităţilor în favoarea studierii limbii ucrainene, urmând ca aceasta să fie singura limbă de studiu mai departe.
Petro Poroşenko: Vă atrag atenţia asupra politizării nerezonabile a legii educaţiei. Poziţia mea în această privinţă este clară: calitatea educaţiei determină viitorul şi securitatea naţiunii, de aceea această zonă trebuie să fie reformată.
Legea adoptată, a spus Petro Poroşenko, oferă oportunităţi egale pentru toate minorităţile şi toţi cetăţenii care astfel vor avea drepuri egale la educaţie, carieră, serviciu public, o viaţă clădită în Ucraina.
Mâine, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va dezbate în regim de urgenţă, la solicitarea României, situaţia creată în Ucraina după adoptarea noii legi a educaţiei şi care afectează şi comunitatea română din ţara vecină.