Organizaţia Statului Islamic din Irak şi Levant, "o ameninţare"
SUA consideră că anunţul privind crearea unui califat în regiunile cucerite în Siria şi Irak reprezintă dorinţa grupării de a controla oamenii prin frică.
01 Iulie 2014, 02:08
Declaraţia jihadiştilor din Organizaţia Statului Islamic din Irak şi Levant privind restaurarea califatului în teritoriile cucerite în Irak şi Siria este un mesaj că acest grup a devenit o ameninţare pentru toate ţările - a declarat, luni, un purtător de cuvânt al armatei irakiene.
Insurgenţii sunniţi, care se autointitulează de acum Stat Islamic, îndepărtând orice referinţă geopolitică din titulatură, l-au desemnat pe liderul lor Abu Bakr al-Baghdadi, drept "calif" şi, prin urmare, lider al musulmanilor de pretutindeni.
Potrivit Reuters, califatul reprezintă un sistem politic islamic dispărut de aproape un secol şi ar urma să fie impus în regiunile cucerite de acest grup în Siria şi în Irak, unde a reuşit să ocupe mari părţi de teritorii.
Departamentul de Stat consideră că anunţul Statului Islamic din Irak şi Levant privind crearea unui califat este o nouă dovadă în legătură cu strategia organizaţiei de folosire a unei ideologii represive şi acţiunilor teroriste la adresa popoarelor din regiune.
Declaraţia recentă nu aduce nimic nou în acest sens, ci se aliniază strategiei de până acum - spune purtătorul de cuvânt la Departamentului de Stat, Jen Psaki.
"Am mai văzut astfel de cuvinte sau revendicări asemănătoare din partea grupării. Această declaraţie nu are nicio însemnătate pentru poporul irakian şi pentru cel sirian.
Nu face decât să arate şi mai mult care este adevăratul caracter al acestei organizaţii şi dorinţa sa de a controla oamenii prin frică subliniază şi mai mult că este un moment decisiv pentru comunitatea internaţională, pentru ţările din regiune, pentru întregul popor irakian de a se uni împotriva ameninţării cu care se confruntă", a spus Jen Psaki.
SUA rămân în strânsă legătură cu guvernul irakian
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, spune că SUA rămân în strânsă legătură cu guvernul irakian şi cu toţi liderii din această ţară şi că se axează pe promovarea unei agende politice care să unifice grupurile sectare.
"Cerem liderilor irakieni să ajungă la un acord privind cele trei funcţii importante care sunt esenţiale pentru formarea următorului guvern - preşedintele preşedinte parlamentului, preşedintele ţării şi premierul. Sperăm că vor acţiona urgent, astfel încât formarea guvernului să meargă înainte după prima sesiune a noului parlament, pe 1 iulie.
Cerem tuturor liderilor să acţioneze urgent şi să înceapă rapid negocieri foarte serioase, pentru a stabili componenţa noului guvern, un guvern care, în opinia noastră, trebuie să fie inclusiv pentru a exista stabilitate în ţară", a declarat Josh Earnest.
SUA este gata să acţioneze
Într-un interviu pentru televiziuna NBC, preşedintele Barack Obama a subliniat, duminică, că Organizaţia Statului Islamic în Irak şi Levant reprezintă o ameninţare la adresa SUA, având în vedere şi faptul că-şi atrage simpatizanţi din Europa.
Sunt cetăţeni europeni care s-au dus să lupte în Siria, care pot merge şi în Irak, iar apoi pot reveni în Europa sau în SUA fără viză.
Obama a spus că SUA este gata să acţioneze.
"Dedicăm mult timp pentru a ne asigura că ne sporim capacitatea de strângere de informaţii pentru a răspunde ameninţării. Am făcut asta de ani de zile. Trebuie să ne îmbunătăţim supravegherea şi obţinerea de informaţii de pe teren.
Forţele speciale vor avea un rol şi va veni vremea când vom recurge la lovituri la adresa grupărilor care ne pot face rău", a afirmat liderul de la Casa Albă.
Mai mulţi congresmani republicani fac apel la preşedintele Obama să acţioneze agresiv pentru răspunde situaţiei din Irak.