Oraşul irakian Fallujah, ocupat de Al-Qaida
"Statul Islamic din Irak şi Levant", organizaţie implicată şi în războiul civil sirian, controlează, de asemenea, şi o parte din Ramadi, oraş situat tot în vestul Irakului.
Articol de Cătălin Gomboş, 04 Ianuarie 2014, 13:39
Oraşul irakian Fallujah, locul unde în 2003 a izbucnit insurgenţa anti-americană şi scena a două bătălii sângeroase în 2004, se află în întregime sub controlul aripii Al Qaida din Irak, a anunţat, astăzi, un oficial.
"Statul Islamic din Irak şi Levant", organizaţie implicată şi în războiul civil sirian, controlează, de asemenea, şi o parte din Ramadi, oraş situat tot în vestul Irakului, unde zeci de persoane au fost ucise, vineri, în ciocniri dintre militanţi şi forţele guvernamentale aliate cu miliţii tribale.
Aceasta este cea mai severă criză de securitate cu care se confruntă guvernul de la Bagdad în ultimii ani, în condiţiile în care acum nu mai poate beneficia nici de sprijinul forţelor americane, care au părăsit ţara în urmă cu doi ani.
Ramadi şi Fallujah au fost capturate în urmă cu câteva zile de sute de militanţi Al-Qaida care au profitat de retragerea armatei irakiene.
Premierul de la Bagdad, Nouri Al-Maliki, îi ordonase armatei să părăsească localităţile, ca semn de bunăcredinţă faţă de triburile din regiune, care cereau ca securitatea să fie asigurată de forţele locale, acuzând armata că ar comite abuzuri.
Rezistență puternică în Al Anbar
Ramadi şi Fallujah, situate pe valea Eufratului, sunt principalele oraşe ale provinciei irakiene Al Anbar, cea mai mare a ţării şi dominată de suniţi.
După 2003, Al Anbar a fost provincia unde forţele americane au întâmpinat cea mai puternică rezistenţă.
Al Anbar a fost însă şi locul unde a început scăderea influenţei Al Qaida, după ce triburile sunite locale, mai moderate, au decis să renunţe la rezistenţă şi să li se alăture americanilor în lupta împotriva extremiştilor.
De altfel, decizia triburilor din Al Anbar a dus la relativa stabilizare a Irakului şi încheierea războiului civil dintre şiiţi şi suniţi.
Aceştia din urmă, o minoritate în Irak, au început să protesteze anul acesta faţă de marginalizarea lor de către guvernul dominat de şiiţi, ceea ce a dus la o explizie a violenţelor favorizată şi de instabilitatea din Siria vecină, unde rebelii predominant suiţi se confruntă cu şiitul Bashar al Assad.
Până acum, nu toate triburile din Al Anbar au decis să sprijine operaţiunea guvernamentală împotriva militanţilor Al-Quaida din Ramadi şi Fallujah, iar de reacţia triburilor poate depinde stabilitatea Irakului în viitor.